Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

132 resultaten


ID: 515 | Bouwkundig element

Steenbakkerij

Kwalestraat (Aalst)
Resten van oude steenbakkerij "De Kriek". De steenbakkerij was van het Hoffmann-type, met kleine poorten voor niet gemechaniseerd inzetten. De huidige toestand, na gedeeltelijke sloop, toont zeer mooi de constructie.


ID: 15854 | Bouwkundig element

Hoeve

Groenedreef 1A (Alveringem)
Kleine, meerledige hoeve met willekeurige opstelling van gebouwen, zonder specifiek erf, gelegen midden weilanden. Ten westen, omwalde en met bomen omkranste terp, resterende lokalisatie van voormalig kasteel. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) met overstekende rand, deels mank wegens uitbouw aan noordgevel. Volgens bewoner daterend van 1717. Merkwaardig, thans tot dwarsschuur omgevormd industrieel gebouwtje (deel van voormalige dakpannenfabriek) onder deels mank zadeldak.


ID: 301581 | Bouwkundig element

Kantoor in neoclassicistische stijl

Grétrystraat 3 (Antwerpen)
Voormalig kantoor in neoclassicistische stijl, onderdeel van een verdwenen diamantslijperij, gebouwd naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1899. Opdrachtgever was de diamantair Léandre Latinie (1846-1905), een uit Henegouwen afkomstige steenkapper, die te Antwerpen was overgeschakeld op diamant.


ID: 300901 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen met diamantslijperij

Korte Van Ruusbroecstraat 47-49 (Antwerpen)
Deze twee identieke, gespiegelde burgerhuizen met eclectische lijstgevels, werden in 1907 ontworpen door bouwmeester Jacques De Weerdt voor Van Schevenstein en Myin. Samen met de twee woningen werd de achterliggende diamantslijperij gebouwd, een gebouw dat nog steeds is bewaard.


ID: 302192 | Bouwkundig element

Verbouwde diamantslijperij met woning in art-decostijl

Lamorinièrestraat 84 (Antwerpen)
Voormalige diamantslijperij gebouwd in opdracht van de diamanthandelaar Mani Daniëls, naar een ontwerp door de architecten vader en zoon Victor Durlet uit 1897-1898. De heer J. Boeckx liet in 1932 de voorbouw grondig verbouwen tot bel-etagewoning met kantoren op de begane grond, naar een ontwerp door de architect Armand Schroyens.


ID: 7264 | Bouwkundig element

Drie burgerhuizen in art-nouveaustijl en diamantslijperij

Markgravelei 13-17 (Antwerpen)
Geheel van drie woningen in art-nouveaustijl en een bedrijfspand, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Adrianus Peeters-Verheyen, naar een ontwerp uit 1907. Het project omvat twee burgerhuizen geflankeerd door een rijwoning met poortdoorgang, die toegang geeft tot de bedrijfsgebouwen op het binnenterrein.


ID: 7475 | Bouwkundig element

Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij

Provinciestraat 271 (Antwerpen)
Deze woning werd samen met de links aansluitende woning gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt.


ID: 7647 | Bouwkundig element

Diamantslijperij van Leon Fischer

Van Leriusstraat 63 (Antwerpen)
Op de hoek van de Quinten Matsijslei met de Van Leriusstraat stond een art-nouveaupand met burelen en diamantslijperij van Leon Fischer, diamantair wonende in de Quinten Matsijslei 43.


ID: 215389 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw met diamantslijperij

Vestingstraat 54-56 (Antwerpen)
Dit appartementsgebouw met winkel, diamantslijperij en burelen in de achterbouw, werd rond 1928 gerealiseerd voor M. Mendelson, wonende in de Van Ertbornstraat, en ook eigenaar van het gelijkaardige pand op nummer 62.


ID: 215390 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw met winkel, diamantslijperij en ateliers

Vestingstraat 58-60 (Antwerpen)
Dit appartementsgebouw met diamantslijperij en burelen in de achterbouwen, werd rond 1921 gebouwd voor I. Polyatchek, wonende in de Lange Herentalsestraat 37. Het is een typisch voorbeeld van de panden die in het interbellum door de bloeiende diamantnijverheid in de diamantwijk werden gebouwd.