18 resultaten


ID: 31946 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vredekapel

Helshovenstraat zonder nummer (Borgloon)
Voormalige kluiskapel van Helshoven. Circa 1254 richt Gerard, broer van Arnold IV, graaf van Loon, een priorij-hospitaal op voor doortrekkende pelgrims.


ID: 70792 | Bouwkundig element

Watermolen van Schoot

Schootstraat 64 (Bree)
Watermolen gelegen op de Abeek. De molen van Schoot wordt voor het eerst vermeld in 1126. Het was oorspronkelijk een olie- en volmolen, later een graan- en zaagmolen; de zaagmolen ging in 1860 uit bedrijf. De huidige molen werd gebouwd in 1894, volgens andere bronnen in 1900.


ID: 82583 | Bouwkundig element

Kerk en klooster van de ongeschoeide karmelieten

Ezelstraat 28 (Brugge)
Complex bestaande uit kerk, aanpalend klooster met twee kloosterhoven en achteraan een uitgestrekte, ommuurde tuin die ten noorden grenst aan de Jan Boninstraat.


ID: 48955 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

Kerkstraat 38-42 (Dendermonde)
De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 gesticht. De arme klaren vestigden er een klooster met kluizen en namen er in 1841 hun intrek. Circa 1876-1878 lieten ze een neogotische kapel optrekken. De kapel met aansluitend een portierswoning in dezelfde stijl en materialen was een ontwerp van architect A.T. Verhaegen. In 1914 brandde de kapel uit. Daarna werd ze naar de oorspronkelijke plannen door architect Frans Van Severen circa 1920 heropgebouwd.


ID: 33956 | Bouwkundig element

Hof ter Cluysen

Hof van Cluysen 2 (Evergem)
Zogenaamd "Hof ter Cluysen" en voormalig "Schepenhuys". Op oude kaarten gelegen in een rechthoekige meervoudige omwalling, door de aanleg van de nieuwe expresweg erachter grotendeels verdwenen.


ID: 33926 | Bouwkundig element

Eremijtenhuisje

Kapelhof 3 (Evergem)
Vermoedelijk werd het vroegere eremijtenhuisje, gebouwd in 1618 als woning voor de priesters verbonden aan de Stoepekapel. De huidige woning dateert wellicht uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderd huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) in omhaagd voortuintje met ijzeren hek.


ID: 19035 | Bouwkundig element

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
Sinds 1272 orde der geschoeide karmelieten gevestigd in de Lange Steenstraat waar een bloeiende gemeenschap ontstond. Begin 17de eeuw pogingen van de hervormde of ongeschoeide karmelieten om zich in de stad te vestigen wegens een gebrek aan strengheid en tucht bij de overige karmelieten.


ID: 21247 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 21791 | Bouwkundig element

Kluis van Reynrode en kapel

Oude Leuvensebaan 2 (Halen)
oor het eerst vermeld in 1087 als Renrode, bezit van de abdij van Sint-Truiden. In zijn huidige vorm een rechthoekig complex met gebouwen gegroepeerd rondom een binnenkoer, en aan de zuidzijde verbonden met de kapel.


ID: 22521 | Bouwkundig element

Kluis van Bolderberg

Kluisstraat 90, 90/1 (Heusden-Zolder)
Het complex bestaat uit vijf onderscheiden delen: de kapel, het woonhuis (twee delen), een kleine toren en een stal.