16 resultaten


ID: 6853 | Bouwkundig element

Meergezinswoning in eclectische stijl

Harmoniestraat 112-114 (Antwerpen)
Meergezinswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Isidore Jacob Boutems, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1912. De Naamlooze Maatschappij "Berchemsche Bouwhandel", een bouwbedrijf, hypotheek- krediet- en spaarkas, stond in voor de bouw.


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 31875 | Bouwkundig element

Manege

Hoogstraat zonder nummer (Borgloon)
Manège uit derde kwart 19de eeuw, oorspronkelijk behorende tot het kasteeldomein. Monumentaal gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 12823 | Bouwkundig element

Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

Azalealaan 1-5, Gemeentepark zonder nummer, zonder nummer, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.


ID: 120947 | Bouwkundig geheel

Kamp van Brasschaat

Bondgenotenlei 1-3, Diksmuidelei 1-10, 11-29, Halenlei zonder nummer, Kamp (Kwartier West) zonder nummer, Luiklei 1-7, Ploegsebaan 271-277, Prinses Marie Joséelei 1-6, Ruiterijschool 3, Zegelei 1-4, 6-24 (Brasschaat)
Militair domein zich uitstrekkend over de gemeenten Brasschaat dit is in het gehucht Maria-ter-Heide ten noorden van de gemeente, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Brecht.


ID: 38336 | Bouwkundig element

Villa met paardenstallen en rijbaan Annedge

Tieltsesteenweg 34 (Deinze)
Villa met bijhorende paardenstallen en rijbaan. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect L. Dooms. Bakstenen hekpijlers met bolbekroning en muurtjes geven via een met kogelacacia's afgezoomde oprit toegang tot villa en manege. Rechts naast het hek, aan de straat, leegstaand kapelletje omgeven door beplanting.


ID: 84344 | Bouwkundig element

Hoeve Kerstenburg

Markegemsesteenweg 151 (Dentergem)
Manège "Kerstenburg" voordien in gebruik als hoeve. De naam houdt waarschijnlijk verband met de adellijke familie Van Kerssene, die zeker in de 14de eeuw maar wellicht al veel vroeger grote stukken grond bezat in dit deel van Dentergem. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1836 ten westen van de "Zuid Galgenkouter". De site staat op de Atlas der Buurtwegen (1843). Gelegen in de depressie van de Peperlaar- of Krommendijkbeek. Laatst genoemde op de Atlas der Buurtwegen als "Peperlaebeke" en op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als de "Krommen Peperlae(r?) Beek". In de voorliggende weiden werden in de buurt van de beek resten gevonden van vermoedelijk een bronstijdnederzetting.


ID: 21148 | Bouwkundig element

Theater Nieuw Circus

Lammerstraat 13, Sint-Pietersnieuwstraat 9-13 (Gent)
Voormalig zogeheten "Nieuw Circus", volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 tussen Sint-Pietersnieuwstraat, Lammerstraat, Platteberg en Korianderstraat met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan.


ID: 19466 | Bouwkundig element

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


ID: 32135 | Bouwkundig element

Kasteel van Bovelingen en bijgebouwen

Altenastraat 39-43 (Heers)
De dienstgebouwen vormen een U-vormig complex uit eind 19de - begin 20ste eeuw, met de open zijde naar het zuiden. De gesloten hoeve dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw.