Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

480 resultaten


ID: 398 | Bouwkundig element

Hoeve Overmolen

Blektestraat 79, 79A (Aalst)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd in U-vorm rondom een gekasseide binnenplaats, en met alleenstaand molenhuis. Toegang via een ijzeren hek tussen hoekpijlers.


ID: 488 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Waverstraat 19 (Aalst)
Bakstenen molenhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak (nok parallel aan de molenbeek, Vlaamse pannen), heden gebruikt als garage.


ID: 300481 | Landschappelijk geheel

Kouterlandschap Kanegem met Neringbeek-Reigerbeekvallei

Poeke (Aalter), Vinkt (Deinze), Aarsele, Kanegem (Tielt)
Dit gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van open zandleemruggen en smalle beekvalleien gelegen op de flank van de cuesta van Tielt. In het gebied zijn een vijftal kouters terug te vinden, akkercomplexen uit de 7de-12de eeuw. De bebouwing was verspreid in grote hofsteden die elk hun eigen kouter bewerkten. De Sint-Baafskouter hoorde bij het Groot Goed ten Broucken, de tweede kouter bij het Kasteelhof van Hames, de Lindekouter bij Goed te Vlinderghem, de Eeckhoutmolenkouter bij de Eeckhoutmolen die in de 19de eeuw verloren ging en de Artemeerskouter bij de Artemeersmolen. De lagergelegen gronden langs de Neringbeek-Reigerbeek waren kleinschaliger en vooral ingenomen door graslanden. In het open kouterlandschap waren verschillende windmolens ingeplant.


ID: 34959 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Guldensporenplein 12 (Aalter)
Woning eertijds horend bij de stenen oliewindmolen van Van de Voorde; volledig afgebroken in 1904. Gelegen op hoek Lomolenstraat. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 33399 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

Ijzeren Hand 23 (Aalter)
Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.


ID: 34953 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Lomolenstraat 50 (Aalter)
Eertijds gelegen naast de Molen van Oudegoede en behorend tot de molenaarsfamilie Van de Voorde. In rechter zijgevel voorzien van gevelsteentje met vermelding BVDV 1865.


ID: 33372 | Bouwkundig element

Molenaarswoning bij de Mayensmolen

Urselseweg 29 (Aalter)
Voormalig molenaarshuis van de vroegere zogenaamde "Mayensmolen" een stenen koren- en oliewindmolen met houten stelling, gebouwd in 1858-59 en volledig verdwenen in 1968. Achterin beplante voortuin met ijzeren voetgangershek, boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, volgens archiefdocumenten van 1869.


ID: 34784 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Wingenestraat 87 (Aalter)
Molenaarswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak. De houten korenwindmolen gebouwd in 1845 werd in 1911 gesloopt. Bedrijfsgebouwen met gewitte gevels afgedekt door twee parallelle schilddaken.


ID: 200987 | Bouwkundig element

Moedermeule met molenaarswoning

Waterloosstraat 1 (Aarschot)
De Moedermeule van Gelrode is een tot de 17de eeuw opklimmende korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen was afkomstig van Mechelen en werd in 1830 verplaatst naar een heuvel in Gelrode. De molenaarswoning getuigt van vakwerkbouw.


ID: 38851 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen met molenaarswoning

Brusselbaan 18 (Affligem)
De Nieuwe Molen is een korenmolen van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met een achthoekige stenen onderbouw. De molen, opgericht in 1827-1828, is gelegen op de westflank van de Molenberg of Boekhoutberg en vormt een ensemble met de vroegere molenaarswoning en vroegere dienstgebouwen rondom het erf.