Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

117 resultaten


ID: 161 | Bouwkundig element

Distillerie et Malterie Le Lion d'Or

Bredestraat 154 (Aalst)
Voormalige "Distillerie et Malterie Le Lion d'Or", uit het tweede kwart van de 19de eeuw, thans enkel nog mouterij. Met uitzondering van het gebouw der vroegere graanvloeren, ondergingen de meeste andere delen in de loop der jaren talloze en grondige veranderingen, of werden ze recent gesloopt.


ID: 7 | Bouwkundig element

Mouterij

Burchtstraat (Aalst)
Voormalige mouterij, eind 19de-begin 20Ste-eeuws, thans (1978) stapelplaats van de "Glucoseries Réunies".


ID: 365 | Bouwkundig element

Brouwerij Pieters

Steenweg naar Oudegem 158 (Aalst)
Vijf traveeën breed huis met twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechts van het woonhuis: éénlaagse dienstgebouwen onder zadeldak. In achterbouw de voormalige brouwerij en deels in de gevel van de brouwerij ingebouwde vierkante fabrieksschouw, met bakstenen druiplijst bovenaan.


ID: 135143 | Landschappelijk geheel

Omgeving Alveringem, Sint-Rijkers en Lovaart nabij Fortem

Alveringem (Alveringem), Lo, Pollinkhove (Lo-Reninge)
Dit gebied omvat het agrarisch gebied ten zuiden van Alveringem. De oostelijke grens wordt gevormd door de Lovaart, vermoedelijk in de 12de eeuw gegraven in een zijvertakking van de Ijzer die een verbinding vormde tussen de bovenloop van de Ijzer en Veurne en aanleiding gaf tot het ontstaan van Fortem als vaartgehucht. De percelen tussen de Lovaart en de steilrand naar het plateau toe liggen veelal onder graslandgebruik. In de valleien treft men soms weilanden aan. Het overige landbouwgebied land is overwegend in gebruik als akkerland. Het landschap is nog vrij kleinschalig met veel landelijke bewoning, kleine onregelmatige percelen en oude wegenpatronen. Verspreid over het plateau liggen nog talrijke archeologische resten van verdwenen hoeves en kastelen, alsook van de voormalige kerk en pastorie van het gehucht Sint-Rijkers.


ID: 15873 | Bouwkundig element

Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Bergenstraat 4 (Alveringem)
Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw. Vanaf circa 1906 neemt ook de mouterij een belangrijke plaats in. Achterliggende, ronde fabrieksschoorsteen. Gekasseid straatje.


ID: 214946 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ridder

Hertstraat 5, 7A (Antwerpen)
Indrukwekkend U-vormig complex met ten zuiden een bottelarij, gebouwd op het einde van de 19de eeuw door de gebroeders De Ridder.


ID: 11534 | Bouwkundig element

Mera N.V.-Hendrix Veevoeders

Noordkaai 1 (Antwerpen)
De firma, opgericht te Schoten in 1939, werd in 1966 overgebracht naar de gebouwen van de voormalige "mouterij J. Dandelooy", opgericht in 1883.


ID: 11054 | Bouwkundig element

Meesterwoning van brouwerij Het Anker

Van Vaerenberghstraat 31 (Antwerpen)
Vrijstaand neoclassicistisch hoekhuis van drie en vier (Arthur Sterckstraat) traveeën, twee bouwlagen en schilddak (roofing, nok parallel aan de straat), opklimmend tot circa 1882.


ID: 214135 | Bouwkundig element

Mouterij-Brouwerij Verhaeghe

Beukenhofstraat 96 (Anzegem)
Mouterij-brouwerij Verhaeghe, familiebedrijf opgericht in 1885. Gaaf bewaard complex, met binnenin goed geconserveerde brouwinstallaties uit het interbellum.


ID: 200648 | Bouwkundig element

Brouwerij Vanden Bussche

Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.