Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

11 resultaten


ID: 4927 | Bouwkundig element

Hessenhuis

Falconrui 73, 79 (Antwerpen)
Op aanvraag van een groep kooplieden opgericht door de stadsmagistraat in 1563-64 als "Coophuys", waar wagens konden gelost en geladen worden; kreeg vrij spoedig (circa 1570) de naam "Hessenhuis" naar de zogenaamde Hessenwagens en omwille van het drukke handelsverkeer met Zuid-Duitsland.


ID: 301813 | Bouwkundig element

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 29210 | Bouwkundig element

Florentijnse Loge

Academiestraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand bij de Vlamingstraat, met oude kern uit de vroege 13de eeuw. Het pand kreeg een omvangrijke verbouwing in de loop van de 14de eeuw. Getuige daarvan is bijvoorbeeld de dakkap, die door dendrochronologisch onderzoek gedateerd werd tussen 1338 en 1349. Het pand was vanaf 1420 tot het eerste kwart van de 16de eeuw in gebruik als natiehuis van de Florentijnen. Het onderging een derde bouwfase omstreeks 1430-1470. Diephuis met vier + vijf traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde klokgevel daterend van het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 82531 | Bouwkundig element

Natiehuis La Flandre met vrijmetselaarstempel

Beenhouwersstraat 2 (Brugge)
Samenstel van enkele gebouwen aan Sleutelbrug, evenwijdig met de Speelmansrei, en achterliggende maçonnieke tempel van "La Flandre".


ID: 29221 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Biskajersplein 2-3 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + elf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met schildstuk links vormde oorspronkelijk één geheel met nummer 2 een diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Oude 16de-eeuwse kern van voormalig natiehuis van de Biskajers, zie gevelsteen en interieur.


ID: 29935 | Bouwkundig element

Herenhuis Oorloge Mansschip

Genthof 11, Woensdagmarkt 9-10 (Brugge)
Herenhuis op L-vormige plattegrond van zeven + vijf traveeën en vier bouwlagen onder leien schilddak.


ID: 29425 | Bouwkundig element

Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


ID: 29745 | Bouwkundig element

Huis de la Torre

Spaanse Loskaai 1, Spanjaardstraat 16 (Brugge)
Het Huis de la Torre, maakt deel uit van het voormalige natiehuis van Castilië en Leon. Diephuis met een 13de-eeuwse kern, zie dakspant, van vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, achter een hoge gekanteelde schermgevel van circa 1500 met verankerd, zandstenen parement met Brugse travee van type I. Rechts, renaissancepoort in Euvillesteen uit midden 16de eeuw, die oorspronkelijk links van de natuurstenen schermgevel gebouwd was als hoofdinkom van het Huis de la Torre.


ID: 29758 | Bouwkundig element

College van de Engelse Jezuïeten

Spiegelrei 15 (Brugge)
Voormalig college van de Engelse jezuïeten, heden Basisschool "De Spiegelrei". Schoolcomplex ingesloten door Schrijnwerkersstraat, Genthof en Spiegelrei. Van eind 14de eeuw tot 1767: natiehuis van de Engelsen.


ID: 29895 | Bouwkundig element

Consulaat van Genua en woning van de consul

Vlamingstraat 33 (Brugge)
Hoekpand bij Grauwwerkersstraat teruggaand tot 1399 met bijhorend huis van de consul van Genua gebouwd in 1441.