Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4320 resultaten


ID: 135205 | Landschappelijk geheel

Honegem - Solegem

Aalst, Hofstade (Aalst), Erpe (Erpe-Mere), Lede (Lede)
Het door de Molenbeek doorsneden gebied Honegem - Solegem omvat een grote verscheidenheid aan landschapselementen met een grote floristische verscheidenheid tot gevolg. Het landschap wordt gekenmerkt door een afwisseling van graslanden, akkers en bossen. Het veen in de Honegemdepressie werd als turf gewonnen. Aan de rand van het gebied komen enkele hoeven en een watermolen voor.


ID: 135392 | Landschappelijk geheel

Kluisbos, Faluintjes en Abdij van Affligem

Aalst, Erembodegem, Meldert, Moorsel (Aalst), Hekelgem (Affligem)
Het Kluisbos is een belangrijk oud bos met een laaggelegen broekbos met typerende flora. In het Kluisbos staat de Kluiskapel oorspronkelijk opgericht in de 7de-8ste eeuw door de abdij van Lobbes op een plaats met een heidense boom- en broncultus. De relicten van het abdijcomplex van Affligem liggen op een verhevenheid in het landschap wat een uitstraling geeft van haar vroegere macht over deze streek. De Faluintjes en het Kloosterbos bestaan uit graslanden en akkerlanden, met verspreide bosjes en lokale hopteelt. Er lopen talrijke los- en voetwegen die noord-zuid georiënteerd zijn richting Molenbeekvallei. De beekvalleien zijn meestal vrij smal en sterk in het landschap ingesneden met meanderende beken, drassige graslanden en bosjes in een natte omgeving.


ID: 135121 | Landschappelijk geheel

Kravaalbos en omgeving

Baardegem, Meldert (Aalst), Asse (Asse), Mazenzele, Opwijk (Opwijk)
Het overgrote deel van het Kravaalbos, op grondgebied van Aalst, Opwijk en Asse, maakte sinds de 14e eeuw deel uit van het domein van de benedictinessenabdij van Vorst, een stichting van de abdij van Affligem. De boscomplexen Kravaalbos en Affligembos waren eens delen van eenzelfde bosgebied, het zogenaamde 'Asscherholt', dat op zijn beurt kan beschouwd worden als een restant van het Kolenwoud.


ID: 492 | Bouwkundig element

Villa bij jeneverstokerij

Achtermaal 16 (Aalst)
Woonhuis van een voormalige jeneverstokerij, gelegen in een mooie tuin. Baksteenbouw in de typische stijl van circa 1900: volumespel en complexe bedaking met topgevels en torentje; verwerking van arduin en geglazuurde tegels aan de vensters.


ID: 76227 | Bouwkundig element

Textielbedrijf La Couverture

Bert Van Hoorickstraat 39-41 (Aalst)
Voormalig textielbedrijf "La Couverture", thans garage. Twee bouwlagen, negen traveeën, onder platdak.


ID: 398 | Bouwkundig element

Hoeve Overmolen

Blektestraat 79, 79A (Aalst)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd in U-vorm rondom een gekasseide binnenplaats, en met alleenstaand molenhuis. Toegang via een ijzeren hek tussen hoekpijlers.


ID: 161 | Bouwkundig element

Distillerie et Malterie Le Lion d'Or

Bredestraat 154 (Aalst)
Voormalige "Distillerie et Malterie Le Lion d'Or", uit het tweede kwart van de 19de eeuw, thans enkel nog mouterij. Met uitzondering van het gebouw der vroegere graanvloeren, ondergingen de meeste andere delen in de loop der jaren talloze en grondige veranderingen, of werden ze recent gesloopt.


ID: 7 | Bouwkundig element

Mouterij

Burchtstraat (Aalst)
Voormalige mouterij, eind 19de-begin 20Ste-eeuws, thans (1978) stapelplaats van de "Glucoseries Réunies".


ID: 328 | Bouwkundig element

Hoeve De Vis

Churchillsteenweg (Aalst)
Opmerkelijke semi-gesloten, op veeteelt afgestemde hoeve uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere bijbouwen. Eenvoudig woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak ingeplant in de westhoek.


ID: 280 | Bouwkundig element

Spinnerij Filature du Canal

Dr. André Sierensstraat 10-11, 13, Vaartstraat 6 (Aalst)
Voormalige spinnerij, te situeren in het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarvan het hoogste deel gekenmerkt wordt door enorme vensters tussen smalle penanten en borstweringen, afgestemd op maximale verlichting van het productieproces.