Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20 resultaten


ID: 34843 | Bouwkundig element

Hoeve Spildoorn

Spildoorn 4 (Aalter)
Gebouwd als onderdeel van het Groot Fort Sint-Filips, misschien oorspronkelijk een soort kazerne of woning voor de troepen naast het fort, gelegen op gronden van Joos Patheet. Boerenwoning en tweegezinswoning, van één bouwlaag onder zadeldak; op zijgevel in cartouche gedateerd 1614. Ten noordoosten, vierkante duiventoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw onder zadeldak.


ID: 200687 | Bouwkundig element

Spoorwegbatterij E690

Koninklijke Baan (Bredene)
Als bescherming van de torpedobootbasis op de oostoever in Oostende werd een batterij zwaar spoorweggeschut geïnstalleerd in Bredene op het einde van 1941.


ID: 79799 | Bouwkundig element

Spoorwegbatterij, observatiepost en bunkers

Patentestraat 38 (Brugge)
Spoorwegbatterij met 2 20,3 centimeter kanonnen. Observatiepost aangebouwd aan een huis, twee manschappenbunkers, type 622 en een commandobunker, type 119.


ID: 77827 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning bij kasteel De Rode Poort

Rijselstraat 233 (Brugge)
Fungeerde oorspronkelijk als grensafbakening en uitkijkpost en werd naar verluidt "later" omgevormd tot jachtwachterhuis. Volgens de gegevens van het kadaster krijgt het gebouw in 1861 de functie van koetshuis.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 78482 | Bouwkundig element

Observatie- en mitrailleurpost

Kastanjeplein (Diksmuide)
Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in de (restanten van de) voormalige pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bijkomende etage op de toren toegevoegd.


ID: 304997 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost

Bokrijklaan (Genk)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, vandaag gelegen langs een fiets- en wandelpad aan het Arboretum van Bokrijk.


ID: 201030 | Bouwkundig element

Oorlogssite Bayernwald

Voormezelestraat 2B (Heuvelland)
Bayernwald is een Duitse oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een gerestaureerd loopgravenstelsel met bunkers en mijnschachten.


ID: 79624 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
"Kasteel de Coninck de Merckem" met omliggend kasteelpark. Kasteel heropgebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). In het kasteelpark bevindt zich onder meer een Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog,


ID: 30612 | Bouwkundig element

Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

Diksmuidseweg 389 (Ieper)
Geallieerde observatiepost met een Duitse mortier die in 1922 bovenop de bunker als oorlogsbuit is geplaatst. In 1967 werd aan straatzijde een gedenkplaat onthuld.