Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

46 resultaten


ID: 11533 | Bouwkundig element

Aveve bloemmolens van de Belgische Boerenbond

Eugeen Meeusstraat 2, 6 (Antwerpen)
In 1922 gestart als graanmolen met stoommachines ter plaatse van het voormalige kasteel van Merksem. Zeer vlug uitgebreid.


ID: 207992 | Bouwkundig element

Olieslagerij Baert

Roeselaarsestraat 177-179 (Ardooie)
Directeurswoning en bedrijfsgebouwen van de voormalige olieslagerij Baert. Woning uit het interbellum, bedrijfsgebouwen voornamelijk uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Grote halfvrijstaande woning van twee bouwlagen in oranjerode baksteenbouw onder half schilddak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, met opengewerkte beglaasde top. Ten westen, de cichorei-ast.


ID: 79356 | Bouwkundig element

Olieslagerij-zeepziederij Scaldis

Oudenaardsesteenweg 369 (Avelgem)
Diephuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw maakte oorspronkelijk deel uit van de olieslagerij-zeepziederij Scaldis.


ID: 83844 | Bouwkundig element

Olieslagerij Baeten en melkerij Sint-Blasius

Fortstraat 28 (Berlare)
Grotendeels door brand vernielde olieslagerij in 1947, gevolgd door wederopbouw van moderne olieraffinaderij Baeten. Bewaarde deels ingebouwde vierkante fabrieksschoorsteen van 25 meter hoog en restanten van een ouder bakstenen bedrijfsgebouw van 1905. Geïncorporeerde bakstenen wanden van vroegere stallen en remise. Tot de huidige bedrijfsgebouwen behoren nu ook de rechts ernaast gelegen gebouwen van de voormalige zuivelfabriek Sint-Blasius, teruggaand op de in 1900 in gebruik genomen melkerij; na de Tweede Wereldoorlog gemoderniseerd.


ID: 35074 | Bouwkundig element

Herenhuis en cichoreibranderij Buysse-Loveling

Cyriel Buyssestraat 38, 32A (Deinze)
Herenhuis daterend van 1805; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bedrijfsgebouwen heringericht en gebouwd in 1871. De oprichting van de cichoreifabriek alhier dateert van 1865. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 75901 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

A. De Cockstraat 38 (Denderleeuw)
Gesloten hoeve, zogenaamd van 1844, met woning aan zuidkant en dienstgebouwen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.


ID: 48676 | Bouwkundig element

Lustdomein van de abt van de abdij van Affligem

Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.


ID: 48440 | Bouwkundig element

Oliefabriek Usine Saint-Antoine

Fabriekstraat 39 (Dendermonde)
Opgericht in 1894 door Léon en Edmond De Bruyn. De oliefabriek naast de Schelde te Baasrode werd in de jaren voor 1900 en in het eerste decennium van de 20ste eeuw stelselmatig vergroot. Enkele van de oudste fabrieksgebouwen, parallel aan elkaar en haaks ingeplant tegenover de toegang, zijn nog als dusdanig herkenbaar bewaard gebleven. De twee meest vooruitspringende vleugels klimmen nog op tot de jaren 1890 en vertonen typische kenmerken van laat 19de-eeuwse bakstenen fabrieksarchitectuur.


ID: 48524 | Bouwkundig element

Brouwerij de Waepenaert

Ringstraat 2 (Dendermonde)
Eind 19de-eeuwse gebouwen op straathoek met Dokter Haekstraat, vroeger horend bij de tegenoverliggend olieslagerswoning Wauman en woning de Waepenaert. Olieslagerij aanvankelijk met L-vormige plattegrond en minstens opklimmend tot de jaren 1830, omgevormd tot brouwerij en in 1879 vergroot tot U-vormige site. Huidige meest oostelijk gelegen vleugel grondig verbouwd in 1884. Hoge conische bakstenen schoorsteen op vierkante basis, eveneens daterend van 1884.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.