Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

972 resultaten


ID: 472 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Bergsken 1, 1A (Aalst)
De pastorie werd in 1752 - ter vervanging van een ouder gebouw - vlak bij de kerk opgericht te midden van een ommuurde tuin en een met een hek afgesloten voortuin. Ze werd herhaaldelijk verbouwd terwijl het huidige uitzicht bepaald wordt door de 19de-eeuwse vergroting en 20ste-eeuwse cementbepleistering.


ID: 11 | Bouwkundig element

Zwembad

Capucienenlaan 8 (Aalst)
Zwemkom aangelegd in 1934, naar ontwerp van architect Willy Valcke.


ID: 69 | Bouwkundig element

Danszaal Gillade

Louis D'Haeseleerstraat (Aalst)
De zaal Gillade is een danszaal in art-decostijl uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwplannen worden getekend door de Gentse architect Jules Lippens. De symmetrische cementen gevelopbouw met bloembanden en geometrische motieven rond de strakke erkers is typisch voor de eerste periode van Jules Lippens. De aanpalende kleinere gebouwen - het voormalig "Amerikaantje" en een pand met houten winkelpui - hebben eveneens gecementeerde, maar eenvoudige gevels.


ID: 214027 | Bouwkundig element

Café 't Vertier en Roeë Zaul

Meldert-Dorp 1 (Aalst)
In 1880 wordt de woning gelegen op nummer 1 vergroot en het volume noordelijk hiervan, de zogenaamde Roeë Zaul, verkleind. Beiden zijn dan eigendom van Pieter van Mol, herbergier in Meldert. De gevels dateren vermoedelijk van toen; binnenin kunnen nog sporen van een oudere kern aanwezig zijn.


ID: 446 | Bouwkundig element

Hoeve

Stevensveldstraat 3 (Aalst)
Voorheen hoeve, heden Parochiecentrum. Huis van anderhalve bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw of begin 20ste eeuw.


ID: 420 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Zijpstraat 49 (Aalst)
Gemeenteschool, gebouwd in 1867 en vergroot met nieuwe klaslokalen in 1911 - 1931. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak.


ID: 34837 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Museumstraat 103 (Aalter)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. In de tuin achter het geboortehuis van F. Grammens richtte het gemeentebestuur van Aalter in 1980 het Historisch Museum van de Vlaamse Strijd op naar ontwerp van J. Lernout.


ID: 213135 | Bouwkundig element

Volkshuis uit het interbellum

Leuvensestraat 70-74 (Aarschot)
Volkshuis met gevelstenen gedateerd 1914-1922, wederopbouwarchitectuur in neotraditionele stijl.


ID: 31676 | Bouwkundig element

Gildezaal van 1914

Hoogdorpsstraat 5 (Alken)
Voormalige gildezaal, gebouwd in 1914. Alleenstaand gebouw in eclectische stijl, zeven traveeën en een bouwlaag, de vijf middentraveeën onder zadeldak tussen aandaken, de uiterste travee onder schilddak).


ID: 16074 | Bouwkundig element

Muziekzaal Sint-Cecilia of Bonanza

Leiseledorp 20-21 (Alveringem)
Hoek complex van vijf traveeën + één travee + dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw.