Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12 resultaten


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 79804 | Bouwkundig element

Station Lissewege

Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.


ID: 51000 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Mariasteen

Koolskampstraat 24 (Hooglede)
Kasteel Mariasteen, gelegen op heuvel in parkdomein geïnspireerd door de Engelse landschapstuin met onder meer vijver. Onderkelderde neogotische woning, aanleunend bij de regionale baksteengotiek door het onder meer toepassen van verschillende types van Brugse travee en maaswerk in de boogvelden.


ID: 44695 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kleem en ommegangskapellen

Kleemstraat , Landstraatje , Rysselhofstraat , Wulfhoekstraat (Kaprijke)
De zogenaamde Kleemkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw werd opgericht in de landelijke wijk Wulfhoek, ten noordwesten van het dorpscentrum. De bijbehorende ommegangkapelletjes met de vijftien mysteries van de Rozenkrans staan opgesteld aan vier straten, de Kleemstraat, het Landstraatje, de Rysselhofstraat en de Wulfhoekstraat.


ID: 58753 | Bouwkundig element

Kantoor voor toerisme, politiecommissariaat en openbare toiletten

Zeedijk-Knokke 660 (Knokke-Heist)
Kantoor voor toerisme, politiecommissariaat en openbare toiletten op het Lichttorenplein. Gebouwd in 1956 naar ontwerp Lucien Coppé in een sterk modernistische stijl.


ID: 16505 | Bouwkundig element

Dijk-Horloge

Zeedijk (Koksijde)
Het Dijk-Horloge is gelegen tegenover de Strandlaan. Zelfde horloge te Koksijde-Bad. Het bestaat uit een vierkante houten klokkenstoel onder geprofileerde kroonlijst op gedraaide hoekzuiltjes, op bakstenen pijler, uit de jaren 1930-1940.


ID: 51685 | Bouwkundig element

Station Lichtervelde met lampisterie en hekwerk

Statieplaats 3-5 (Lichtervelde)
Het station ligt op de kruising van de spoorlijnen Brugge-Kortrijk en Gent-Veurne-De Panne. Dit derde station van Lichtervelde werd in 1912-1914 gebouwd en na een gedeeltelijke vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog identiek hersteld. Het ensemble bestaat uit het langgestrekte stationsgebouw met stationschefwoning en de lampisterie annex toilettengebouwtje. Binnen de standaardtypologie van stationsgebouwen (staatstype ‘1895') is dit station uitzonderlijk door zijn omvang, het materiaalgebruik van grijze machinale strengperssteen en de tegeltableaus met afbeelding van de Lichterveldse paardenmarkt. Ook het gietijzeren hekwerk tussen de lampisterie en de gesloopte goederenloods is bewaard.


ID: 56765 | Bouwkundig element

Sanitaire installatie met toiletten

Zeedijk (Oostende)
Sanitaire installatie met toiletten, vermoedelijk eind jaren 1930 geïnstalleerd door architecten B. Christiaens (Oostende), M. Colombie (Oostende) en G. Vallay.


ID: 88325 | Bouwkundig element

School

Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.