Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

79 resultaten


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 12440 | Bouwkundig element

Schandpaal

Laar (Aartselaar)
Overblijfsel van de kaak daterend van vóór 1559, en in 1866 geplaatst op de pomp boven een reeds bestaande put.


ID: 11547 | Bouwkundig element

Stenen schandpaal

Bist (Antwerpen)
Schandpaal, aangekocht in 1697 en verbouwd tot openbare pomp in 1871-1872.


ID: 11481 | Bouwkundig element

Oude schandpaal met pomp

Bredabaan (Antwerpen)
Oude schandpaal met pomp van 1720, opgericht op oude bornput ten westen van de kerk door steenhouwer N. Savori. In 1840 bekroond met een Sint-Bartholomeusbeeld.


ID: 301851 | Bouwkundig element

Schandpaal van Wilmarsdonk, Oorderen en Oosterweel

Burgemeester Verhulstplein (Antwerpen)
Centraal op het Burgemeester Verhulstplein staat een 18de-eeuwse schandpaal in blauwe hardsteen.


ID: 81660 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kapellestraat (Anzegem)
Voor de kapel bordes bereikbaar door drie treden. Twee bakstenen pijlers waartussen ijzeren balustrade. Gele baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorafsluiting. Leien zadeldak met wolfseind.


ID: 76118 | Bouwkundig element

Schandpaal

Markt (Assenede)
De oorspronkelijke schandpaal werd vermoedelijk opgericht door graaf della Faille d'Assenede, heer van het Assenedeambacht tussen 1771 en 1775. Gerestaureerde achtzijdige arduinen paal op hoge sokkel met Toscaans kapiteel en nieuwe bekroning met schildhoudende leeuw met heraldisch wapen van de familie della Faille d’Assenede; ketting met halsijzer en tekstplaatje op de schacht, geplaatst op een nieuw voetstuk.


ID: 79297 | Bouwkundig element

Wetshuis

Doorniksesteenweg 328 (Avelgem)
Vermoedelijk voormalig 18de-eeuws wetshuis. Volume aangegeven in het 'Lantbouck der prochie van Outrijve casselrye van Oudenaerde' van 1784. Naast wetshuis deed het vermoedelijk tevens dienst als afspanning. Mogelijk werd de woning later verhoogd, zie onder meer de verschillende vormgeving van de muuropeningen.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.


ID: 38883 | Bouwkundig element

Schandpaal

Alsembergsesteenweg (Beersel)
De schandpaal van Dworp behoort tot een groep van schandpalen die tussen 16de en 18de eeuw werden opgericht. Baron Guillaume François Joseph de Hemptinne richtte omstreeks 1750 de schandpaal op.