Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

72 resultaten


ID: 301021 | Bouwkundig element

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.


ID: 300870 | Bouwkundig element

Dorpskern Bellem

Bellemdorpweg, Lotenhullestraat 1, Mariahovelaan 2-6 (Aalter)
Het kleine dorpscentrum van Bellem, rondom een driehoekig, met linden beboomd pleintje, wordt gedomineerd door de heropgebouwde, gotische parochiekerk met omringend kerkhof en aansluitend het kasteel van Bellem, gelegen aan de Mariahovelaan.


ID: 134250 | Landschappelijk element

Gemeentelijk plantsoen

Lambrechtsplein (Alken)
Omhaagd en beboomd dorpsplantsoen, aangelegd bij de 1914 gedateerde Gildenzaal; vernieuwde aanleg, verdwenen kiosk.


ID: 306699 | Bouwkundig element

Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Emiel Banningstraat, Kasteelstraat, Lambermontplaats, Leopold de Waelstraat (Antwerpen)
Binnen de 19de-eeuwse burgerwijk het Zuid zijn Lambermontplaats en Leopold de Waelstraat veruit de meest representatieve straten. De Lambermontplaats met achtzijdige omtrek en symbolische fontein in het midden is typerend voor de geometrische aanleg van Antwerpen-Zuid. De omringende gevelwanden en hoekhuizen, zowel van het plein als van de Leopold de Waelstraat vormen een eenvormig, evenwichtig en stijlvol geheel van laat-19de-eeuwse burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl.


ID: 112999 | Bouwkundig element

Stadswaag en omliggende straten

Hoornstraat, Lange Brilstraat, Raapstraat, Stadswaag (Antwerpen)
De Stadswaag werd als plein samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke. In het midden stond de 'Nieuwe Waag' waar goederen werden gewogen en belast.


ID: 300462 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskern Bassevelde

Dorp (Assenede)
De dorpskern van Bassevelde bestaat uit een opvallende open ruimte gevormd door het dorpsplein en de aangrenzende dorpsstraat. De open ruimte gaat is een relict van de middeleeuwse dorpsvorm en van een proto-industriële site in functie van de lakennijverheid.


ID: 134536 | Landschappelijk element

Tuinwijk van Beverlo

Alfred Habetslaan, Laan op Vurten (Beringen)
Tuinwijk en mijn­cité uit 1920, vertrekkend van een halfcirkelvormig beboomd plein, waar vandaan zes straten radiëren, met speelpleinen in de binnen­zone.


ID: 134666 | Landschappelijk element

Kioskplein

Kioskplein (Beringen)
Recent gerenoveerd plantsoen, door de mijn aangelegd ten westen van de Kool­mijnl­aan als voorplein en kern van een tuin­wijk uit 1927.


ID: 300935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beboomd dorpsplein en kerksite

Dorp (Berlare)
Het driehoekige beboomde dorpsplein gaat samen met de kerksite van de Sint-Martinuskerk terug op de middeleeuwse dorpskern van Berlare aan een kruispunt van wegen naast het kasteeldomein van de lokale heren.


ID: 300395 | Bouwkundig element

Dorpskom Melsele

Dambrugstraat, Hazaarddam, Kalishoekstraat, Kerkplein, Sint-Elisabethstraat, Torenstraat (Beveren)
Het Kerkplein is een vierkant plein met centraal de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Vroeger lag rond de kerk het kerkhof, nu geruimd en aangelegd als grasveld omzoomd door schermbomen. Het ruime dorpsplein heeft voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing met hoofdzakelijk dorpswoningen.