Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

29 resultaten


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 1978 | Bouwkundig element

Rentmeesterswoning

Edmond Vleminckxstraat 15 (Bornem)
Gebouwd in Lodewijk-XVI-stijl, volgens literaire bronnen in 1807-1808 door Jean-Ferdinand van Goethem, rentmeester van het kasteel en griffier van de Algemene Dijkage.


ID: 35069 | Bouwkundig element

Kasteel van Nevele

Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.


ID: 71380 | Bouwkundig element

Kasteel Sipernau

Sipernau 4-10 (Dilsen-Stokkem)
Het domein Sipernau zou voor het eerste vermeld zijn als Scripnasium in 732, in het testament van Sint-Adela, abdis van Palatiolum of Pfalzel bij Trier, als één van haar eigendommen in de Maasgouw. Het wordt in het testament beschreven als villa.


ID: 71153 | Bouwkundig element

Rentmeesterswoning Hooghuis

Watermolenstraat 19 (Dilsen-Stokkem)
Het Hooghuis was in het ancien régime de ambtswoning van de meier van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht, dat eigenaar was van Oud-Dilsen, en de zetel van de schepenbank. Het wordt reeds vermeld in 1250.


ID: 13018 | Bouwkundig element

Rentmeesterswoning van domein Hemelrijk

Hemelrijk 19 (Essen)
Rentmeestershuis van het domein Hemelrijk, gedateerd 1862, later verbouwd.


ID: 47005 | Bouwkundig element

Rentmeesterwoning De Snippelingen

Stationlei 1 (Grobbendonk)
Heden leegstaande woning van de rentmeester van het kasteel, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 80096 | Bouwkundig element

Jagershoef, voormalige rentmeesterswoning

Orchideeënlaan 55 (Hamont-Achel)
Recent woonhuis. De achterliggende, heropgebouwde schuur in vakwerk stond vroeger in de wateringen. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Drie rechter traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel.


ID: 32084 | Bouwkundig element

Rentmeesterwoning

Hekslaan 53 (Heers)
Voormalige rentmeesterwoning, eigendom van de graaf d'Ansembourg, die het in 1901 ombouwt om er een vrije school voor meisjes te openen. De kern van het gebouw dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 46619 | Bouwkundig element

Domein Maxburg

Maxburgdreef 31-41 (Hoogstraten)
Landhuis met aanhorigheden namelijk kapel met voormalige paardenstallen/koetshuis, conciërgewoningen en voormalige rentmeesterswoning met boerderij.