Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

55 resultaten


ID: 5306 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Korte Vlierstraat 2-6 (Antwerpen)
Rijkswachtkazerne in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens de datering in een gevelsteen opgetrokken in 1879. Het ontwerp is toe te schrijven aan provinciaal architect Eugène Gife. De gebouwen werden in 2017 gerenoveerd tot wooncomplex met handelsruimten, aangevuld met nieuwbouw op de aangrenzende percelen.


ID: 11390 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Veltwijcklaan 17-19 (Antwerpen)
Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht hellend zadeldak, naar ontwerp van Th. De Grooff, door muurankers 1887 gedateerd.


ID: 208089 | Bouwkundig element

Rijkswachtbrigade

Stationsstraat 156-162 (Ardooie)
Gebouwen van de voormalige plaatselijke rijkswachtbrigade of "Gendarmerie Nationale", uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ensemble bestaande uit drie gebouwen, geplaatst op een hoekperceel, geconcipieerd rondom een binnentuin. Gebouwenbestand in rode baksteenbouw, onder overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen, aan de straatzijde met haakse puntgevels.


ID: 75503 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Wezenstraat 1 (Arendonk)
Rijkswachtkazerne, volgens het kadaster opgetrokken circa 1908 als woonblok voor vijf rijkswachtfamilies, zie gevelplaat met opschrift "Nationale Gendarmerie". Vrijstaand, symmetrisch opgebouwd complex.


ID: 76088 | Bouwkundig element

Drie rijkswachtershuizen

Kasteelstraat 33-37 (Assenede)
Rijhuizen in sobere baksteenarchitectuur, twee bouwlagen en twee traveeën volgens repeterend schema, opgericht in 1882 en tot 1963 dienst doende als rijkswachtkazerne. Getoogde deuren en vensters met hoekblokken en arduinen dorpels.


ID: 76286 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kerkstraat 25-35 (Assenede)
Rijkswachtkazerne, gebouwd in 1934 door de brouwersfamilie Van Acker. Het bakstenen wooncomplex bestaat uit vijf huisjes met twee bouwlagen en pseudomansardedak, in twee blokken van twee en drie woningen haaks op elkaar gebouwd met in de hoek een oorspronkelijke laagbouw met een bureel met twee cellen, een fietsberging en een gezamenlijke wasplaats. Het voorpleintje is afgesloten door een lage betonnen omheining.


ID: 88971 | Bouwkundig element

Nationale Gendarmerie en Gemeentehuis van Beernem

Bloemendalestraat 112 (Beernem)
Imposant gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder een leien zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met natuursteen. Het dakvlak is voorzien van pittoreske dakkapellen met smeedijzeren topstuk. Tegen de gevel aanwezigheid van gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Links en rechts geflankeerd door lagere doorgangen afgewerkt met een tuitgevel voorzien van blindnissen. Verschillende opeenvolgende functies die meestal samengaan met een verbouwing.


ID: 303292 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Kapellerond 37 (Beersel)
Rijkswachtkazerne opgericht in 1885 te midden de nieuwe bewoningskern rond de Fabriek Scheppers naar aanleiding van de arbeidersstaking van 1880.


ID: 17382 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne

Molenstraat 60A-C (Beveren)
Rechthoekig bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), rond de eeuwwisseling te dateren.


ID: 44924 | Bouwkundig element

Rijkswachtgebouw

Kerkstraat 155 (Blankenberge)
Voormalig rijkswachtgebouw, gebouwd op een stuk grond recht tegenover het station in 1885-1887 en sindsdien nog steeds in gebruik. Roodbakstenen gebouw onder leien zadeldak, gebouwd in neogotische stijl, losstaand in kleine tuin. Getypeerd door getrapte zijgevels en middenrisaliet van de voorgevel, die geflankeerd worden door ronde pinakeltjes en in de voorgevel bekroond door een zittende leeuw.