8 resultaten
ID: 200283 | Bouwkundig element
Stationsstraat (As)
Het spoorwegstation inzonderheid het stationsgebouw, de seininstallatie, de seinpalen, de verlichtingspalen, de betonnen omheining.
ID: 76882 | Bouwkundig element
Astridlaan 291 (Brugge)
Voormalig seinwachtershuisje, heden woonhuis, gelegen langs de oude spoorwegbedding van de treinverbinding Brugge-Eeklo. Twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 79909 | Bouwkundig element
Kustlaan (Brugge)
Eerste zeesluis gebouwd bij de aanleg van de haven van Zeebrugge. De later toegekende benaming is een hulde aan burgemeester Visart de Bocarmé (1835-1924), die samen met baron de Maere aan de basis lag van het ontwerp voor Brugge-Zeehaven. Met de aanleg van de sluis wordt begonnen circa 1896. Begin maart 1904 vaart het eerste schip door de zeesluis.
ID: 77850 | Bouwkundig element
Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.
ID: 79804 | Bouwkundig element
Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.
ID: 80291 | Bouwkundig element
Saxbylaan, Stationsstraat (Pelt)
In de omgeving van het station van Neerpelt zijn twee seinhuizen gelegen. Beide zijn Saxby-seinhuizen, genoemd naar de Brit John Saxby, die het principe van mechanische seinposten vernieuwde. Ten zuiden bevindt zich de zogenaamde Blokpost 4, daterend van 1914, en verder ten noorden het gelijkaardige seinhuis II. Alleenstaande rechthoekige, bakstenen gebouwtjes van twee traveeën en twee bouwlagen onder een overstekend schilddak met een geprofileerde houten kroonlijst op dito schoren.
ID: 29001 | Bouwkundig element
Rotterij 307 (Ronse)
Voormalig spoorweghuisje en seinhuisje gelegen aan de vroegere spoorweg Ronse-Lessen.
ID: 40615 | Bouwkundig element
Stationsplein 20 (Sint-Genesius-Rode)
Aan een gekasseid voorplein gelegen station in neo-Vlaamserenaissance-stijl, kadastraal geregistreerd in 1874, met nog aanwezige betonnen afsluiting en een seinhuis van 1888.