Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

196 resultaten


ID: 362 | Bouwkundig element

Station Gijzegem

Pachthofstraat 97 (Aalst)
Plattelandsstationnetje van circa 1853, naar ontwerp van Jean-Pierre Cluysenaar; halte van de Dender en Waes-lijn.


ID: 324 | Bouwkundig element

Station Baardegem

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 339 | Bouwkundig element

Station Erembodegem

Stationsstraat zonder nummer (Aalst)
Gelegen op de oude lijn Brussel-Gent en gebouwd circa 1870-1880, naar het Standaardtype van de Belgische Staat. Beschilderd bakstenen gebouw van zeven traveeën, twee bouwlagen, onder schilddak (roofing).


ID: 417 | Bouwkundig element

Station Hofstade

Zijpstraat zonder nummer (Aalst)
Gelegen langs de voormalige spoorlijn waarvan de rails verdwenen zijn, doch het tracé nog zichtbaar blijft. Type Belgische Staat uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 34710 | Bouwkundig element

Station Aalter

Stationsplein 11-13 (Aalter)
Station (en R.T.T. kantoor in zijaanbouwsel rechts) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen op de lijn Gent-Brugge (in gebruik sedert 1838).


ID: 31711 | Bouwkundig element

Station Alken

Stationsplein 2 (Alken)
Het station van Alken ligt op de spoorlijn Sint-Truiden-Hasselt, aangelegd in 1847. Het eerste station bevond zich aan de overzijde van de straat. Het huidige gebouw dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 11438 | Bouwkundig element

Station Hoboken-Polder

Berkenrodelei 152 (Antwerpen)
Hogere middenvleugel geflankeerd door lagere aanbouwsels; gemarkeerd door zijtrapgevels, van 1878.


ID: 6676 | Bouwkundig element

Stationsgebouw en spoorwegbrug Antwerpen Dam

Damplein 27 (Antwerpen)
Het neogotische stationsgebouw Antwerpen-Dam dateert uit 1895-1898 en werd verplaatst in 1907, toen de ringspoorweg en de metalen spoorwegbrug werden gebouwd.


ID: 4891 | Bouwkundig element

Bestelkantoor van de Staatsspoorwegen

Drukkerijstraat 18-20 (Antwerpen)
Bestelkantoor voor goederen met depot en stationschefwoning, gebouwd in opdracht van de Staatsspoorwegen (huidige NMBS). Voor het ontwerp gedateerd op 29 juli 1899 tekende ‘chef de section principal’ Jacques Théodore Josephe Wisselez, een architect in overheidsdienst die in 1895 het station van Veurne tot stand had gebracht.