Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

25 resultaten


ID: 4878 | Bouwkundig element

Hotel Koelman-Lauwers en  de Cleyne halve Maene

Bredestraat 4, Happaertstraat 30-38 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1856 gebouwd in opdracht van de heer Koelman-Lauwers. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. Achter het hotel strekken zich de overblijfselen uit van een groot herenhuis uit de 17de eeuw, "de Cleyne halve Maene".


ID: 11531 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij Gebroeders Ghys

Carrettestraat 33 (Antwerpen)
Bakstenen gebouw met getoogde muuropeningen en bakstenen schoorsteen, gelegen op de Vaartkaai ten westen van de brug naar het Sportpaleis.


ID: 5689 | Bouwkundig element

Beluik Hamerplaats

Hamerplaats 2-7 (Antwerpen)
Reeks rijhuizen met geknikte rooilijn van drie of vijf (nummer 2) traveeën en twee, twee en een halve (nummers 5-6) of drie (nummer 1) bouwlagen onder pannen zadeldaken aan de noord- (nummer 1) en de oostzijde van de binnenplaats. Bouwtoelating van 1853 voor de nummers 3 tot 7.


ID: 5084 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij De Hasque

Jozef de Hasquestraat 7-9 (Antwerpen)
Gebouwen van de Suikerraffinaderij De Hasque Frères, voorheen Veuve A. Carpentier & De Hasque, gelegen op de hoek van de Jozef de Hasquestraat en de Lansstraat, palend aan de Hamerstraat. Het complex gaat terug op het eigendom “De Croone”, waar sinds 1815 een suikerraffinaderij gevestigd was.


ID: 5787 | Bouwkundig element

Suykerhuys

Raapstraat 6-8 (Antwerpen)
Traditioneel koopmanshuis opgericht omstreeks 1545 als suikerraffinaderij door Giovanni Balbani, eigendom van de families Affaitadi in de tweede helft van de 16de eeuw, en de Villegas van 1621 tot 1736.


ID: 83740 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij Peten

Van Craesbeeckstraat (Antwerpen)
Industrieel complex van de suikerraffinaderij Peten, op de hoek van Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat, in drie fasen opgetrokken in opdracht van Auguste Peten naar ontwerpen door de architect Frans Van Dijk uit 1890, 1901 en 1913. Gesloopt omstreeks 1985 voor de bouw van een sociaal wooncomplex van huisvestingsmaatschappij Huisvesting-Antwerpen.


ID: 6275 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij

Venusstraat 18, 18A (Antwerpen)
Traditioneel complex dat opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw, met een rococopoort uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in opdracht van Jean Gevers in 1845.


ID: 303051 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij

Venusstraat 22 (Antwerpen)
Suikerraffinaderij in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1836 opgetrokken in opdracht van de heer Celen fils. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het nieuwbouwproject verving een breed traditioneel pand, dat vermoedelijk opklom tot de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 77926 | Bouwkundig element

Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.