16 resultaten


ID: 33363 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Goed te Lake

Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.


ID: 84734 | Bouwkundig element

Herberg en veerhuis 't Veerhuis

Waterhoek 25 (Berlare)
Voormalige herberg en veerhuis, woning van de veerman van Appels Veer gelegen naast het Scheldeveer en met de rugzijde tegen de Scheldedijk aanliggend. In de Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere van 1773-1786 aangegeven als hofstede. Alleenstaande woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met links en rechts aanpalende lagere aanbouwen. Opgetrokken uit baksteen op een gepikte plint.


ID: 302193 | Bouwkundig geheel

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 82019 | Bouwkundig element

Veerhuis met aanlegplaats

Bargeweg 2, Katelijnestraat 160 (Brugge)
Aan straatzijde, vrijstaand pand op L-vormige plattegrond, opgetrokken in het vierde kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk rechtstreeks aan het Kanaal Brugge-Gent gelegen doch sinds 1979-1980 is tussen het pand en het kanaal een straat, de Bargeweg, aangelegd.


ID: 79695 | Bouwkundig element

Veerpont over het Boudewijnkanaal

Onze-Lieve-Vrouweader zonder nummer (Brugge)
Veerpont over het Boudewijnkanaal van 1888 tot 1986 in gebruik. Raakt in onbruik omdat de zone ten oosten van het kanaal in het uitbreidingsgebied werd opgenomen.


ID: 26340 | Bouwkundig element

Wagenhuis Veerhuisje

Goubaulaan 5 (Gent)
Naar verluidt zogenaamd Veerhuisje, behorend bij nummer 3, reeds vermeld in de 17de eeuw; doch weinig van origineel uitzicht bewaard. Voormalig open karrenhuis met bewaard oud gebint.


ID: 13151 | Bouwkundig element

Veerhuis

Scheldeboord 31-32 (Hemiksem)
Rechthoekig gebouw met westelijke voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 47213 | Bouwkundig element

Herberg 't Schipke

Niemandshoek 12 (Herenthout)
Herberg, eertijds ook veerhuis, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; achterin gelegen aan de Nete die de grens met Itegem vormt.


ID: 30409 | Bouwkundig element

Veerhuis

Overdrachtstraat 2 (Ieper)
Voormalig veerhuisje (?), gelegen aan het kanaal Ieper-IJzer. Omringend tuintje aan straatzijde deels beveiligd door middel van gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 47822 | Bouwkundig element

Huis Saeys

Veer 3 (Lebbeke)
Boerenburgerhuis, gebouwd in 1825 door schipper Jan-Baptist Saeys, die hier na de bouw van zijn woning een lokaal nieuw veerpont over de Dender instelde dat tot 1937 in gebruik bleef. Dubbelhuis van vijf traveeën van aanvankelijk één bouwlaag.