143 resultaten


ID: 135123 | Landschappelijk geheel

Welle- en Kapellemeersen

Erembodegem (Aalst), Hekelgem, Teralfene (Affligem), Denderleeuw, Welle (Denderleeuw)
De Wellemeersen en Kapellemeersen situeren zich op grondgebied van Welle en Erembodegem. Het is een voormalig hooiweidegebied met strookvormige bospercelen, aan beide zijden van de Dender gelegen. In de 20ste eeuw werden de hooiweiden door populierenaanplanten vervangen. De Sint-Amanduskapel met bron, aan de top van een steile helling ten oosten van de Kapellemeersen gelegen, groeide tot een bedevaartsoord uit.


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat zonder nummer (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 197 | Bouwkundig element

Werfkapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Druiven

Werf zonder nummer (Aalst)
Volgens de oudste traditie voor de eerste maal opgericht in 681 aan de Denderoever door de Heilige Amandus, naar aanleiding van het vinden van een miraculeus beeld. Een laatste keer heropgebouwd in 1955-56 als eenvoudige moderne kapel naar ontwerp van Stani De Neef en Alfons Singelijn.


ID: 34802 | Bouwkundig element

Kapel van het Pauwelsbos

Eksterstraat zonder nummer (Aalter)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gebouwd in 1887; volgens herdenkingstekst binnenin, na restauratie in 1977 terug opengesteld als bedevaartoord.


ID: 33336 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak

Grote-Kapellestraat zonder nummer (Aalter)
Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.


ID: 16008 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.


ID: 10800 | Bouwkundig element

Kapel van de Hagelberg

Kapelstraat 2 (Antwerpen)
Opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg zonder nummer (Anzegem)
Bedevaartsoord en recreatief park gelegen ten noordwesten van de dorpskern. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 75427 | Bouwkundig element

Kapel van de Heikant

Grotstraat zonder nummer (Arendonk)
Nabootsing van de kerk te Lourdes, in 1879 opgericht door Eerwaarde Heer G.J. Van Camp, rector van het klooster Sint-Agnetendal.


ID: 76680 | Bouwkundig element

Kruisborrekapel

Kruisborreweg 1 (Asse)
Eenbeukig gebouwtje met driezijdige sluiting afgedekt met een door een klokkenruiter gemarkeerd zadeldak, gelegen te midden van een loof- en naaldbomenbosje en gedateerd Anno 1622.