Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

18 resultaten


ID: 83246 | Bouwkundig element

Huis A. Van Den Dorpe - Vermeersch

Ganzenplein 8 (Brugge)
Diephuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen).


ID: 47600 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Baele

Boelare 7 (Eeklo)
Woonhuis en vroegere brouwerij Baele, vanaf midden de jaren 1930 bierbottelarij en frisdrankfabriek. Het oorspronkelijke huis werd verbouwd in 1934 naar ontwerp van architect Raoul Van Houtte.


ID: 33930 | Bouwkundig element

Brouwerij De Peer

Lindenlaan 25 (Evergem)
Brouwerij, opgericht in 1789 als brouwerij van hoge gisting en tot 1902 landbouwbedrijf. Later uitgebreid met mouterij en hopcultuur. Van de oude brouwerijgebouwen bleef enkel een beraapt gebouw met paardenstallen en ernaast een duiventil behouden. Het woonhuis zou dateren van 1860, maar is eveneens vernieuwd in aangepaste stijl.


ID: 80006 | Bouwkundig element

Café en drankenhandel

Brouwersstraat 1-7 (Hamont-Achel)
Eertijds woonhuis, café, depot van bieren en limonadefabriekje. Nummers 1-3 in hun huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 19de eeuw, nummers 5-7 uit de tweede helft van de 19de - eerste helft 20ste eeuw.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 28446 | Bouwkundig element

Bronwaterfabriek L' Hermitage

Hoogbergstraat 13-19 (Kluisbergen)
Gebouwengroep van voormalige bronwaterfabriek L'Hermitage van bronwater Pax, in de volksmond naar verluidt bekend als 't Waterkot, opgericht bij twee oude bronnen in begin 20ste eeuw.


ID: 28445 | Bouwkundig element

Boerenwoning met bijgebouwen

Hoogbergstraat 6 (Kluisbergen)
Boerenhuis, naar verluidt voorheen een jachthuis op de Hotondberg. Gewitte verankerde bakstenen woning van acht traveeën met brede poorttravee rechts, onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bijbehorende schuur en stal vervangen door bescheiden bedrijfsgebouw van Colinabronnen.


ID: 208706 | Bouwkundig element

Limonadefabriek

Oostmeetstraat 64 (Koekelare)
Grijsgeschilderd burgerhuis, met rechts aansluitend, eigenlijke fabriek van 1953: laag gebouw in rode sierbaksteen onder plat dak met betonnen borstwering (waterreservoir?). Afgeronde hoek, op de borstwering opschrift in ijzeren letters: "BROUWERIJ, LIMONADEFABRIEK".


ID: 51693 | Bouwkundig element

Burgerhuis, appartementsgebouw en verffabriek Deba

Statiestraat 115 (Lichtervelde)
Woonhuis met aansluitend appartementsgebouw en verffabriek "Deba", voorheen brouwerij "Sint-Margaretha" opgericht in 1906.


ID: 27843 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij De Fonteine

Bronnestraat 3 (Maarkedal)
Hoeve met brouwerij met gesloten aanleg, minstens teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoog bakstenen hoevecomplex onder snijdende pannen zadeldaken rondom grotendeels gekasseid rechthoekig erf; naar verluidt bovenop vier bronnen waarvan heden één uitgebaat door bijbehorende bronwaterfabriek. Ten noordwesten, lang brouwershuis van twee bouwlaag en negen traveeën, waarschijnlijk 19de-eeuwse vergroting van oudere woning.