8 resultaten
ID: 45028 | Bouwkundig element
Waterkasteelstraat (Blankenberge)
Watertoren van Blankenberge, zogenaamd "waterkasteel" of "chaterdo" in de volksmond, gebouwd in 1893-98 in het kader van een eerste beperkt waterbedelingsnetwerk.
ID: 205077 | Bouwkundig element
Anderlechtstraat 33 (Drogenbos)
Uitgestrekt terrein met overwegend hedendaagse bedrijfsgebouwen en infrastructuur, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het kanaal Brussel - Charleroi. Het ontstaan van het bedrijf klimt op tot 1753.
ID: 30669 | Bouwkundig element
Dikkebusvijverdreef (Ieper)
Op noordelijke oever van Dikkebusvijver, zogenaamde Vaubantoren, gebouwd in 1684 als versterking ter verdediging van de Ieperse waterbevoorrading en als sashuis voor de valsluis die de watertoevoer vanuit de vijver van Dikkebus naar Ieper moest regelen. Oprichting van modern pomp- en waterzuiveringsstation naar ontwerp van in Sandron, in 1926, in onmiddellijke nabijheid.
ID: 30783 | Bouwkundig element
Dikkebusvijverdreef 30-32 (Ieper)
Tweegezinswoning in regionaliserende bouwtrant, daterend van de jaren 1920, hoog ommuurd voortuintje en achterliggende tuin met waterzuiveringsstation, omhaagd aan straatzijde.
ID: 201070 | Bouwkundig element
Zillebekevoetweg (Ieper)
Reeds in de 13de eeuw had de Stad Ieper een merkwaardig systeem voor haar watervoorziening. Ouderdomsgebreken en andere factoren veroorzaakten problemen en waterschaarste. In 1877 besloot het stadsbestuur het hele stelsel te laten moderniseren. Na de Eerste Wereldoorlog was de oorlogsschade aanzienlijk. Zowel te Dikkebus als te Zillebeke werden er volledig nieuwe installaties uitgevoerd. De waterzuiverings- en behandelingsinstallatie te Zillebeke dateert van circa 1925-26.
ID: 201180 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 100 (Knokke-Heist)
De badplaatsen Duinbergen (1901) en Het Zoute (1908-1909) worden ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw op initiatief van respectievelijk de "Société Anonyme de Duinbergen" en de "Société Anonyme Compagnie Immobilière Le Zoute". Zo worden Duinbergen en Het Zoute als typische "tuinbadplaatsen" uitgebouwd met uitgesproken pittoresk en -vooral wat Het Zoute betreft- residentieel karakter. In het interbellum, wordt de villabouw er in hoog tempo verder gezet. Dit leidt reeds vóór 1928 in Het Zoute tot de aangevoelde noodzaak het afvalwater te zuiveren met dien verstande dat dit als een staaltje van progressief technologisch- en milieudenken moet worden beschouwd. Het gaat hier namelijk over één van de eerste waterzuiveringsstations voor afvalwater in Europa en het oudste van het land. Het waterzuiveringsstation werd al vóór W.O. I door Ir Putzeys gepland. In 1928 nam het ge
ID: 56721 | Bouwkundig element
Derbylaan (Oostende)
Waterzuiveringsstation van 1976 in opdracht van "WATERZUIVERINGSMAATSCHAPPIJ VAN HET KUSTBEKKEN", naar ontwerp van R. Vincart van studiebureau O. De Koninckx (Oostende). Complex van twee bouwlagen omgeven met lagere volumes onder plat dak, in vooruitstrevende vormgeving van die tijd. Betonnen structuur met bakstenen parementen en betonnen afboording van de bouwlagen, gelegen in tuin met twee bestrate wegen en met metalen omheining.
ID: 72278 | Bouwkundig element
Oudenaardseweg 66 (Spiere-Helkijn)
Voormalig openluchtzwembad, gelegen op een landtong tussen de Schelde en het Spierekanaal.