Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 159 | Bouwkundig element

Van Mosseveldemolen

Merestraat 131A (Aalst)
De Van Mosseveldemolen, genoemd naar de laatste molenaars, is een 18de-eeuwse olie- en korenwindmolen van het vrij uitzonderlijke type achtkantige stenen bovenkruier (stellingmolen).


ID: 300481 | Landschappelijk geheel

Kouterlandschap Kanegem met Neringbeek-Reigerbeekvallei

Poeke (Aalter), Vinkt (Deinze), Aarsele, Kanegem (Tielt)
Dit gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van open zandleemruggen en smalle beekvalleien gelegen op de flank van de cuesta van Tielt. In het gebied zijn een vijftal kouters terug te vinden, akkercomplexen uit de 7de-12de eeuw. De bebouwing was verspreid in grote hofsteden die elk hun eigen kouter bewerkten. De Sint-Baafskouter hoorde bij het Groot Goed ten Broucken, de tweede kouter bij het Kasteelhof van Hames, de Lindekouter bij Goed te Vlinderghem, de Eeckhoutmolenkouter bij de Eeckhoutmolen die in de 19de eeuw verloren ging en de Artemeerskouter bij de Artemeersmolen. De lagergelegen gronden langs de Neringbeek-Reigerbeek waren kleinschaliger en vooral ingenomen door graslanden. In het open kouterlandschap waren verschillende windmolens ingeplant.


ID: 34990 | Bouwkundig element

Artemeersmolen

Artemeersstraat 14A-B (Aalter)
Ronde bakstenen bovenkruier, type bergmolen, opgetrokken in 1810 ter vervanging van de nabijgelegen houten Eekhoutmolen te Kanegem.


ID: 33399 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

Ijzeren Hand 23, zonder nummer (Aalter)
Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.


ID: 33365 | Bouwkundig element

Romp van Devreesesmolen, maalderij en leerlooierij

Looierijstraat zonder nummer (Aalter)
Romp van de Devreesesmolen, een stenen stellingmolen die opgetrokken werd in 1866-1867 als koren- en oliewindmolen. In 1872 werd een stoommachine toegevoegd. In 1946 werd de site uitgebreid met een leerlooierij.


ID: 33370 | Bouwkundig element

Pietendriesmolen

Pietendries 3, zonder nummer (Aalter)
Houten staakmolen op gesloten voet op hoge wal, in 1804 heropgebouwd, met hergebruik van de onderdelen van de oude molen die mogelijk reeds in 1563 bestond. Aan de straat staat een bakstenen maalderijgebouwtje.


ID: 34775 | Bouwkundig element

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef zonder nummer (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.


ID: 41444 | Bouwkundig element

Witte Molen

Herseltsesteenweg 162 (Aarschot)
De Witte Molen, gebouwd in 1920, is een vrij recente maar traditioneel opgevatte korenmolen, van het type bovenkruier (kettingkruier), stenen bergmolen (beltmolen).


ID: 41461 | Bouwkundig element

Heimolen

Molenheidestraat zonder nummer (Aarschot)
De Heimolen is een 17de-eeuwse korenmolen, type houten staak- of standaardmolen met open voet, waarvan de bouw in 1662 werd aangevat.


ID: 200987 | Bouwkundig element

Moedermeule met molenaarswoning

Waterloosstraat 1, zonder nummer (Aarschot)
De Moedermeule van Gelrode is een tot de 17de eeuw opklimmende korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen was afkomstig van Mechelen en werd in 1830 verplaatst naar een heuvel in Gelrode. De molenaarswoning getuigt van vakwerkbouw.