13 resultaten


ID: 21426 | Bouwkundig element

Wolweverij

Eindekenstraat 43 (Beringen)
Productieruimte van één bouwlaag en vijf traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1879. Stapel- en laadruimte: bakstenen constructie van twee bouwlagen, met poort en laaddeur.


ID: 302193 | Bouwkundig geheel

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 74773 | Bouwkundig element

Katoen- en wolweverij Vanden   Reeck

Buiten Smedenvest 1 (Brugge)
Voormalige bedrijfsgebouwen van de katoen- en wolweverij Vanden Reeck. In onmiddellijke nabijheid van het landhuis, de Lange Vesting nummer 112, eigendom van Guillaume Vanden Reeck en Beatrice Vandenherreweghe. Gebouwen van 1861 tot 1882 in gebruik als weverij.


ID: 53462 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Van de Putte - Baudts

Euerardstraat 58A-C, 58F-H (Eeklo)
Restanten van de voormalige wol- en katoenspinnerij "Vennootschap De Putte en Baudts". Dit textielbedrijf werd hier vermoedelijk aan het einde van de 19de eeuw gevestigd (1885 ?), uitgebreid in 1928, en nam de terreinen tussen de Euerardstraat en Dullaert in beslag tot en met Euerardstraat nummer 36.


ID: 84051 | Bouwkundig element

Stoomspinnerij en weverij Tissage de la Liève d'Eecloo

Gebr. Van De Woestyneplein 12 (Eeklo)
Voormalig "Ets A. Van Damme, De Lieve", gelegen aan de Dullaert en het vroegere Leiken. Deze firma is een uitbreiding van het langs de Tieltsesteenweg/ Raveschootstraat gelegen bedrijf, dat steeds de hoofdzetel bleef. Van deze moederfirma resteren nog enkele productiehallen.


ID: 51885 | Bouwkundig element

Wolkammerij S.A. Peignage d’Eecloo

Nijverheidskaai 7, zonder nummer (Eeklo)
Resten van een indrukwekkend textielbedrijf dat zich aan het einde van de 19de eeuw aan langs het kanaal vestigde. De wolwasserij, -kaarderij en -kammerij "Peignage d'Eeecloo" werd opgericht in 1922 en ondergebracht in de gebouwen van de "s.a. Amidonneries d'Eecloo" van Cousin - Devos, opgericht in 1911. Later uitgebreid met de gebouwen van de firma Duvieusart, opgericht in 1909 als ververij en in 1932 uitgebreid met een weverij.


ID: 50841 | Bouwkundig element

Burgerhuis en textielbedrijf Vande Putte

Patersstraat 38 (Eeklo)
Ruim burgerhuis met grote ingesloten tuin, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1849 het bestaande huis met leerlooierij omgebouwd tot leerlooierij door Ch. Verdick, in 1865 wordt opnieuw een woning ingericht en een ververij gebouwd in een haakse vleugel.


ID: 50873 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 88 (Eeklo)
Sober neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871 door fabrikant Ch. Pattijn die er ook een wol- en katoenweverij had. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 47983 | Bouwkundig element

Rij van gekoppelde burgerhuizen

Tieltsesteenweg 6-12 (Eeklo)
Huizenrij gebouwd op de plaats van een gedeelte van de voormalige textielfabriek Neelemans. De eerste bedrijfsgebouwen van de wolweverij werden opgericht in 1846 door Jean Baptist Neelemans, reeds uitgebreid in de daaropvolgende jaren en toevoeging van een wolspinnerij. In 1898-1906 werd het gebouw aan de straatkant verbouwd tot drie woonhuizen en twee opslagplaatsen. Nu ensemble van vier resterende huizen in eenheidsbebouwing met bepleisterde lijstgevel van twee-en-een-halve bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 51869 | Bouwkundig element

Voormalig textielbedrijf L. A.  Van Doorne-De Sutter

Zuidmoerstraat 167-169 (Eeklo)
Voormalig Textielbedrijf L.A. Van Doorne - De Sutter (gesloopt in 2003).In 1863 bouwde Louis Van Doorne - De Sutter op de hoek van de Zuidmoerstraat en de Zandstraat, langsheen de Zandstraat een klein - vermoedelijk nog niet mechanisch aangedreven - textielbedrijf met aanpalende woning.