Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64042 resultaten


ID: 135206 | Landschappelijk geheel

Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze

Gijzegem, Herdersem (Aalst), Mespelare (Dendermonde), Denderbelle, Wieze (Lebbeke)
Het gebied omvat een groot deel van de historische meersen op de linker- en rechteroever van de gekanaliseerde Dender. Het bestaat uit aaneengesloten percelen gras- en weiland met drainagesloten, rijen knotwilgen en relicten van de Oude Dender. Aan de rand van de open meersen, op de iets hogere en dus droge gronden liggen de dorpen Mespelare, Denderbelle en Wieze die uitkijken over de Dendervallei. Het kasteeldomein van Wieze ligt in het zuiden van het meersenlandschap.


ID: 76439 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hofstade (Aalst)
Gesloten hoeve, omgeven met hoge bomen en weiden en belangrijk omwille van het volumespel in het landschap.


ID: 492 | Bouwkundig element

Villa bij jeneverstokerij

Achtermaal 16 (Aalst)
Woonhuis van een voormalige jeneverstokerij, gelegen in een mooie tuin. Baksteenbouw in de typische stijl van circa 1900: volumespel en complexe bedaking met topgevels en torentje; verwerking van arduin en geglazuurde tegels aan de vensters.


ID: 491 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Achtermaal 7 (Aalst)
Gesloten hoeve ingeplant in een bocht. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf, daterend uit de 19de eeuw.


ID: 2 | Bouwkundig element

Eclectische herenhuizen

Albert Liénartstraat 1-2, 3 (Aalst)
Eclectisch herenhuis met neobarokke inslag, gedateerd MDCCCLXXIV in het entablement van de hoektravee.


ID: 4 | Bouwkundig element

Rij burgerhuizen

Albert Liénartstraat 8-30 (Aalst)
Homogene rij burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met drie tot vijf traveeën en drie tot vier bouwlagen onder zadeldaken.


ID: 376 | Bouwkundig element

Boerenwoning van 1765

Alfons De Cockstraat 61 (Aalst)
Boerenhuisje met kleine voortuin gelegen in een bocht van de straat. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën van verschillende breedte onder een zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op straat), door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1765.


ID: 375 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alfons De Cockstraat 8 (Aalst)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een trechtervormig, deels gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort aan de straatzijde (ten westen).


ID: 377 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Alfons De Cockstraat 81 (Aalst)
Voormalige gesloten hoeve waarvan enkel het woonhuis, het aanpalend en het haaks op de straat ingeplant dienstgebouw bewaard zijn gebleven.


ID: 135233 | Landschappelijk geheel

Osbroek

Alfons Van de Maelestraat, Erembodegemstraat, Frans Blanckaertdreef, Groenenbrielstraat, Kapellekensbaan, Orangeriestraat, Parklaan, Rooms-Hofstraat (Aalst)
Het Osbroek is een komvormige depressie ontstaan ten gevolge van erosie door de Dender. Hier lag oorspronkelijke een afgesneden Dendermeander die nadien opgevuld geraakte met alluviale klei en leem. In de 13de en de 14de eeuw was het Osbroek een gemeenschappelijk beweid en sterk gedegradeerd moerassig bos. Het grondgebruik was over het algemeen hooiland en er werd ook turf gestoken. Langs de graslandpercelen stonden heel wat houtkanten en bomenrijen. Het bosareaal bestond uit middelhoutbossen en bleef grotendeels stabiel. Vanaf de 19de eeuw verminderde het belang van de meersen ten voordele van bouwland en later de wijmencultuur. In de jaren 1915-1916 kocht de stad 17 ha grond in het Osbroekgebied voor de aanleg van een stadspark. Aan de zuidwestkant te Erembodegem werd in 1914 een grote landelijke villa, het zogenaamde Osbroekkasteel gebouwd.