25 resultaten


ID: 39 | Bouwkundig element

Zeepziederij Dhondt

Gentse steenweg 47 (Aalst)
Voormalige zeepziederij Dhondt, zogenaamd in 1812 - alhoewel andere gegevens naar circa 1880 wijzen - opgericht. De huidige gebouwen, gelegen rondom een binnenkoer achter een woonhuis aan straatzijde, dateren praktisch alle uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere verbouwingen.


ID: 15873 | Bouwkundig element

Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Bergenstraat 4 (Alveringem)
Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw.


ID: 208014 | Bouwkundig element

Architectenwoning en bedrijfswoning van zeepziederij

Stationsstraat 53 (Ardooie)
Woning van architect Jerome Deboutte uit 1913, tevens bedrijfswoning van de voormalige zeepziederij Deboutte, vanaf het interbellum van de voormalige pantoffelfabriek De Busschere.


ID: 79356 | Bouwkundig element

Olieslagerij-zeepziederij Scaldis

Oudenaardsesteenweg 369 (Avelgem)
Diephuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw maakte oorspronkelijk deel uit van de olieslagerij-zeepziederij Scaldis.


ID: 73847 | Bouwkundig element

Burgerhuis en zoutbedrijf

Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.


ID: 76932 | Bouwkundig element

Directeurswoning van zeepziederij Pattyn

Baron Ruzettelaan 269 (Brugge)
Beeldbepalend, halfvrijstaand herenhuis met kelderverdieping en omgeven door een tuin, van circa 1900. Voormalige directeurswoning.


ID: 76895 | Bouwkundig element

Kasteel de Borrekens

Baron Ruzettelaan 31 (Brugge)
Neoclassicistisch herenhuis, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, van elf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Verhoogde begane grond met imitatievoegwerk.


ID: 48405 | Bouwkundig element

Maalderij en olieslagerij Westelinck

Zandstraat zonder nummer (Dendermonde)
In 1857 werd een olieslagerij opgericht, op een perceel waar sinds 1844 een stenen koren- en oliewindmolen stond gebouwd. Achterin gelegen bedrijfsgebouwen bereikbaar via een gekasseid pad waarlangs toegang via ijzeren hek. Verankerde fabrieksgebouwen uit voornamelijk donkerrode bakstenen van twee bouwlagen onder snijdende vernieuwde zadeldaken, in U-vorm rondom een koer geplaatst. Vierkante schoorsteen van 1857.


ID: 84535 | Bouwkundig element

Herenhuis met zeepziederij

Mandelstraat 19 (Dentergem)
Herenhuis met voormalige zeepziederij. Volgens kadastergegevens circa 1874 ter vervanging van een ouder pand en in opdracht van de koopman Joannes Vandenpoel gebouwd. In 1893 wordt de zeepziederij gedeeltelijk heropgebouwd en ingericht als paardenstal.


ID: 135227 | Landschappelijk geheel

Het Leen

Eeklo (Eeklo), Oostwinkel, Waarschoot (Lievegem)
In de 13de eeuw werden de turf- en veengronden in Het Leen ontgonnen. Uit het veen werd in de Altenahoeve van het Sint-Janshospitaal zout gewonnen en via de zoutweg door de Leenbossen naar Gent vervoerd. Het Goed te Breebroek is een site met walgracht die teruggaat tot de 13de-eeuwse ontginningen. In de 18de eeuw liet gravin Maria-Theresia in 'Het Leen’ bossen aanplanten en kilometers sloten graven. Op de hogere stukken tussen de sloten in werden bomen aangeplant. In 1937 werd het domein door de Belgische staat ingericht als munitieopslagplaats. De door het leger aangelegde betonbanen in het bos doen nu dienst als wandelpaden. De vele vijvers zijn een resultaat van graafwerken voor het oprichten van aarden wallen bij munitiedepots. Het huidige provinciaal domein ‘Het Leen’ is grotendeels bebost met gemengd loofhout.