4 resultaten


ID: 38023 | Bouwkundig element

Zijdefabriek Lagrange

Meulenstraat zonder nummer (Deinze)
Zijdefabriek, opgericht in achterbouw van de Markt in 1857 door de gebroeders Lagrange als afsplitsing van de in 1851 door hun vader opgerichte firma. Tot voor kort volledig intact bewaard. Sindsdien zijn enkele getouwen naar Lyon, het museum van Deinze en van Gent overgebracht. Ruim verankerd bakstenen gebouw van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 38032 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoek- en rijhuis

Tolpoortstraat 132-134 (Deinze)
Neoclassicistisch hoek- en rijhuis met deels verbouwde begane grond, twee bouwlagen en respectievelijk vier, één afgeronde hoektravee en vijf + vier traveeën onder zadeldak, van circa 1885.


ID: 18295 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 15177 | Bouwkundig element

Textielfabriek Ch. Reychler

Regentiestraat 66 (Sint-Niklaas)
Voormalige textielfabriek "Ch. Reychler" uit het derde kwart van de 19de eeuw, opgericht met weverij (laken, katoen, zijde), appretafdeling en ververij. Straatgevel van respectievelijk zes, een en zes traveeën, drie bouwlagen en zadeldak.