Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

31 resultaten


ID: 34974 | Bouwkundig element

Goed te Pittem

Pittemstraat 28 (Aalter)
In U-vorm opgesteld complex van gebouwen. Bakstenen hekpijlers ten zuiden leiden naar siertuin en voordeur en ten oosten geeft een ijzeren hek tussen dito pijlers toegang tot het erf. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, heropgebouwd in 1886. Dwarsschuur met rechthoekige doorrit, stallen en wagenhuis en met aangebouwde overdekte mestvaalt; jaartal 1866 in zijpuntgevel. Ten westen, eenvoudige bedrijfsgebouwen van hoeve en van vroegere stokerij.


ID: 75404 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Meerhoef

De Lusthoven 44-46 (Arendonk)
Woonhuis/burelen met aanpalende kippenkwekerij, volgens de gegevens van het kadaster in circa 1910 door baron de Jamblinne-de Meux-Emsens opgericht, en in circa 1932 naar ontwerp van L. Van Ravestyn verbouwd.


ID: 74033 | Bouwkundig element

Hof te Wolfskerke

Wolfskerke 10 (Brakel)
In 1663-1664 en in 1755-56 grotendeels vernieuwd semigesloten hoevecomplex met bakstenen hoevegebouwen onder rode pannen zadeldaken en met gewitte straatgevels. Toegangspoort opgenomen in zuidvleugel aan straatzijde tussen stallen en boerenwoning. Langgerekte deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gekasseide brede doorgang op de noordwesthoek naar het achterliggende grootste bedrijfsgebouw. Eenvoudig rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd in 1953.


ID: 44598 | Bouwkundig element

Wiesbeekhoeve

Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.


ID: 84421 | Bouwkundig element

Burgerhuis met kippenkwekerij

Bulmolenweg 7 (Dentergem)
Vrijstaande woning, volgens kadaster opgetrokken circa 1943 als kippenkwekerij. Heden fruitkwekerij, omgeven door boomgaarden. Woonhuis op rechthoekige plattegrond. Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën met bewaard schrijnwerk in de straatgevel. Schilddak in zwarte mechanische pannen. Aansluitend dienstgebouw in verankerde bruine baksteenbouw.


ID: 84344 | Bouwkundig element

Hoeve Kerstenburg

Markegemsesteenweg 151 (Dentergem)
Manege Kerstenburg voordien in gebruik als hoeve. De naam houdt waarschijnlijk verband met de adellijke familie Van Kerssene, die zeker in de 14de eeuw maar wellicht al veel vroeger grote stukken grond bezat in dit deel van Dentergem. Lage bakstenen woning met hoog pannen zadeldak en gecementeerde plint. Fraaie inkom met portiek onder leien schilddak en ondersteund door bakstenen pijlers met in de oksels kwartronde, betonnen bloembakken. De bijgebouwen werden verbouwd en uitgebreid in functie van de paardenfokkerij.


ID: 84389 | Bouwkundig element

Hoeve Brouwerijgoed

Tijputstraat 16 (Dentergem)
Historische hoeve, het "Brouwerijgoed". Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als site met een rechthoekige omwalling, met toegang aan de zuidkant en een boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is de omwalling meer afgerond en heeft aan de zuidkant een inrijpoort die onmiddellijk toegang geeft tot de grote schuur en het woonhuis. Langgerekt, laag woonhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een gepekte plint. Dubbelhuis van 10 traveeën.


ID: 34452 | Bouwkundig element

Kippenkwekerij Velleman

Weststraat 60/1, 60/101-102 (Evergem)
Achterin gelegen industrieel gebouw met zeven geledingen, van 1922 tot 1969 kippenkwekerij Velleman (zie nog bestaand opschrift), in 1938 veevoedershandel omgebouwd tot mechanische maalderij. Van 1970 tot 1988, veevoedersbedrijf Laroy.


ID: 39141 | Bouwkundig element

Stoeterij Haras de Vollezeele

Repingestraat 24 (Galmaarden)
Aan de straatzijde, eclectisch pittoreske villa van de eigenaar uit 1906. Het uitgestrekte gekasseid erf wordt geflankeerd door stal- en schuurvleugels die met hun variërende typologie en vormgeving een enig bewaard voorbeeld vormen van een grote, commerciële stoeterij van eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 76506 | Bouwkundig element

Stoeterij van het Gravenkasteel

Warandestraat 138-140 (Grimbergen)
Semi-gesloten complex ten zuidwesten van het kasteel, van circa 1904 en 1910, opgetrokken in een uniforme neotraditionele stijl ondanks de twee bouwfasen.