Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

18 resultaten


ID: 304896 | Bouwkundig element

RTT-gebouw

Dokter Maurice Timmermanslaan 8 (Antwerpen)
Tussen 1949 en 1953 opgetrokken gebouw van de Regie van Telegraaf en Telefoon in een functioneel en conventioneel modernisme. Verfijnde reliëfversieringen van telefoondraadgeleiders, en van de letters die de Regie van Telegraaf en Telefoon afkorten (RTT), veruitwendigen de functie van het gebouw.


ID: 7051 | Bouwkundig element

Centraal Station

Koningin Astridplein 27 (Antwerpen)
Begrensd door het Koningin Astridplein aan de noordzijde, Pelikaansstraat aan de westzijde en Dierentuin aan de oostzzijde. De eerste Belgische spoorlijn, het segment Brussel-Mechelen, werd ingehuldigd op 5 mei 1835; op 3 mei 1836 volgde het segment Mechelen-Antwerpen.


ID: 4886 | Bouwkundig element

Telefooncentrale Regie van Telegraaf en Telefoon

Meir 127 (Antwerpen)
Uitgestrekt gebouwencomplex dat de westelijke helft beslaat van het bouwblok Meir, Jezusstraat, Lange Nieuwstraat en Cellebroedersstraat, en in meerdere fasen tot stand kwam tussen eind jaren 1890 en eind jaren 1970.


ID: 11048 | Bouwkundig element

Posterijen- en Telegraafkantoor

Theophiel Roucourtstraat 1-3 (Antwerpen)
Gebouw in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de heer G. Nellens, als onderdeel van een vastgoedproject waartoe ook de aanpalende meergezinswoning behoorde. De architect Léon Heutz tekende in 1911 het ontwerp van beide panden.


ID: 77850 | Bouwkundig element

Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.


ID: 35112 | Bouwkundig element

Post- en telegraafkantoor

Langemunt 33 (Deinze)
Voormalig post- en telegraafkantoor. 19de-eeuws gebouw van twee bouwlagen met verbouwde begane grond, volgens plintsteentje door architect J. De Smet.


ID: 18369 | Bouwkundig element

Sint-Pietersstation

Koningin Maria Hendrikaplein 1 (Gent)
Ingenieur architect Louis Cloquet kreeg circa 1908 de opdracht het nieuwe station te ontwerpen, de uitvoering werd toevertrouwd aan de aannemers Van Herrewege en De Wilde. Het definitief ontwerp werd uitgevoerd in eclectische stijl, eigen aan L. Cloquet en geïnspireerd op nationale middeleeuwse elementen.


ID: 25727 | Bouwkundig element

Koninklijke Opera en Posterijen

Koophandelsplein 21-22, Schouwburgstraat 3-7 (Gent)
De Koninklijke Opera werd in 1837-40 door architect Louis Roelandt gebouwd waar vroeger de Sint-Sebastiaansgile zetelde. Het neoclassicistisch complex werd aan de zijde van het Koophandelsplein in 1910-13 uitgebreid met post-telegraafkantoor en vredegerecht onder leiding van Charles Van Rysselberghe.


ID: 30550 | Bouwkundig element

R.T.T.-gebouw

Stationsstraat 14 (Ieper)
Voormalig R.T.T.-gebouw daterend van 1932, thans herberg zogenaamd "De telegraaf", zie opschrift van uithangbord. Eclectisch huis gedomineerd door stijlelementen ontleend aan de lokale renaissancestijl.


ID: 212731 | Bouwkundig element

Franse post voor radiotelegrafie

Polderstraat (Koksijde)
Betonnen militaire post voor radiotelegrafie, gebouwd door een Franse territoriale geniecompagnie in oktober 1916 onder leiding van Cousin en Leguay.