9 resultaten


ID: 7091 | Bouwkundig element

Pensionnat du Sacré-Coeur

Lamorinièrestraat 148-150 (Antwerpen)
Meisjeskostschool en klooster met kapel van de Dames du Sacré-Coeur, in twee fasen opgetrokken tussen 1905 en 1914, naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer.


ID: 206932 | Bouwkundig element

Regina Caeli lyceum

Rozenlaan 45, 45B (Dilbeek)
Interbellum kostschool of lyceum Regina Caeli van de zusters van liefde, gelegen ten noordoosten van de Heilige Theresiakerk.


ID: 18822 | Bouwkundig element

Brandweerkazerne

Academiestraat 4-6, 4A-B (Gent)
Voorheen betalende meisjesschool en kostschool, vanaf 1891 omgevormd tot brandweerkazerne. Roodbakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl, opgetrokken in 1870-1871 op een H-vormig plattegrond naar ontwerp van ingenieur-directeur van de stadswerken J. Hofman. In 1881 volgden aanpassingswerken aan de binneninrichting en een verlenging van de rechterachtervleugel naar ontwerp van architect Ch. Van Rysselberghe. Brede achterin gelegen voorgevel met vijf traveeën en twee bouwlagen. Twee vooruitspringende zijvleugels van drie traveeën breed en diep onder een schilddak.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 134185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Mariadal

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)
Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.


ID: 36208 | Bouwkundig element

Herenhuis

Brusselsesteenweg 197 (Melle)
Onderkelderd neoclassicistisch herenhuis van twee en een halve bouwlaag met plat dak en op een H-vormige plattegrond, nog steeds omgeven door een beboomde tuin, in kern waarschijnlijk opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, doch aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw met toevoeging onder meer van polygonale uitbouwen.


ID: 301295 | Bouwkundig element

Sint-Martinusschool en Klooster

Waversesteenweg 94-96 (Overijse)
School- en kloostercomplex uit de tweede helft van de 19de en 20ste eeuw, opgericht op een sterk hellend terrein in het voormalige gehucht Leegheid ten zuidoosten van de dorpskern van Overijse.


ID: 134761 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kostschool met tuin

Molenhofstraat 31 (Pepingen)
Ursulinenklooster met kostschool, gesticht door de familie Huysman d'Annecroix uit Ter Rijst en gebouwd In 1840. Belangrijke verbouwing in 1899 in een late, neogotische stijl. Ommuurde pensionaatstuin van bijna twee hectare groot, met een centrale calvariegroep en een Lourdesgrot uit 1980. In de omheiningsmuur veertien nisjes met het leven en lijden van Christus. Tegen de noordwestmuur een paviljoentje in latwerk. Kleine Lourdesgrot op de speelplaats uit 1877.


ID: 86231 | Bouwkundig element

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk.