Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

49 resultaten


ID: 15859 | Bouwkundig element

Kapelanie

St.-Rijkersstraat 22 (Alveringem)
Voormalige kapelanie, heden museum Verschaeve, naar Z.E.H. Cyriel Verschaeve, Priester-Dichter-Denker, Dr. Honoris Causa van universtiteiten Leuven, Jena en Keulen, bezieler van de Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog, en voorvechter van het Duitse nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw, met een lijstgevel van gele baksteen. Het huis wordt van een straat gescheiden door een voortuin met daarin een bronzen borstbeeld van de kapelaan.


ID: 304450 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Gemeentehuisstraat 1 (Beersel)
Het opvallend hoekpand gelegen rechtover het gemeentehuis, werd opgetrokken als kapelaanshuis in de 18de eeuw. Later in gebruik als woning voor onderpastoors en als gemeentehuis.


ID: 200054 | Bouwkundig element

Kapelaanswoningen en klooster van de Franse nonnen

Pastoor Bolsstraat 37-41 (Beersel)
U-vormig complex bestaande uit 16de-eeuwse kapelaanshuizen, in de 19de-eeuw uitgebreid met haakse klooster- en schoolvleugels, later meermaals uitgebreid.


ID: 21477 | Bouwkundig element

Parochiaal complex Sint-Theodardus

Kerkstraat 2-6, 10, Koolmijnlaan 303 (Beringen)
Moderne kerk, in 1939-1943 naar ontwerp van architect H. Lacoste gebouwd. Imposant bakstenen gebouw met zware, gedrongen volumes.


ID: 21420 | Bouwkundig element

Kapelanie

Markt 18 (Beringen)
Hoekhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerd bakstenen gebouw met eind 19de eeuw, neoclassicistische decoratie, doch waarschijnlijk oudere kern.


ID: 135097 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leefdaal en omgeving

Leefdaal (Bertem)
De heerlijkheid Levedale stamt uit de 11de of 12de eeuw. Van de oorspronkelijke feodale burcht op de plaats van het huidige kasteel bleven twee ronde torens over en de oorspronkelijke donjon (15de eeuw). In de nabijheid van het kasteel dalen holle wegen af naar de vallei van de Voer. Daarlangs liggen een grote vijver en een verbouwd restant van een vroegere watermolen. In de tuinstructuur van Duchène zijn nog terrassen uit de barokke periode herkenbaar en aanplantingen uit de romantische periode. De beboste siertuin werd verlandschappelijkt met een ringpad. Het parkbos dat zich uitstrekt tot tegen de steenweg Leuven-Tervuren bevat nog een Romeinse grafheuvel. De band met het dorp is duidelijk merkbaar aan de kerkweg (beukendreef) die van het kasteel naar de van oorsprong Romaanse Sint-Lambertuskerk loopt.


ID: 41517 | Bouwkundig element

Kapelaanswoning

Kerkring 1 (Bertem)
Dubbelhuis met twee verdiepingen in navolging van de Louis XVI-stijl. Rechthoekige vensters afgezet met geprofileerd stucwerk, ramen met roedeverdeling.


ID: 31807 | Bouwkundig element

Kapelanie

Padonck 10 (Borgloon)
Gelegen aan het einde van Paddonck, waar deze op het koor van de Sint-Odulphuskerk uitloopt. De kapelanie bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen (nok loodrecht op de straat), gelegen aan een binnenplaats.


ID: 70873 | Bouwkundig element

Kapelanie

Vaesstraat 4 (Bree)
Thans Parochiaal Tehuis.Alleenstaand breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 71619 | Bouwkundig element

Kapelanie

Steenkuilstraat 39 (Dilsen-Stokkem)
Kapelanie van 1870. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.