9 resultaten


ID: 79655 | Bouwkundig element

Hoeve Schottenhof

Damse Steenweg 32 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis gelegen op een omwalde terp of mote, bereikbaar via een bakstenen toegangsbrug.


ID: 35688 | Bouwkundig element

Landhuis  Les Chaumes

Haenhoutstraat 149 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; vijver en tuinpaviljoen op een eiland.


ID: 78178 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Kasteelhoeve

Oostendestraat 87, zonder nummer (Diksmuide)
De wederopbouwhoeve is achterin gelegen in een open poldergebied. De huisweides bij de erfoprit zijn afgezet met een veekeringshaag. De erftoegang is gemarkeerd door de hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels, volgens een totaal nieuw ontwerp, met combinatie van een regionalistisch geïnspireerde baksteenarchitectuur en een moderne stalinrichting. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis naar vooroorlogs model op de oude grondvesten. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. Het materiaalgebruik van gele baksteen en Artesische zandsteen, en ook de vormentaal van zadeldaken gevat tussen tuitgevels met vlechtingen wordt doorvertaald naar de brug met poort, de kapel en het hondenhok.


ID: 21682 | Bouwkundig element

Kasteel Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Het huidige kasteel ligt in een ruim park met vijver. Van het grote, gesloten complex van circa 1620 bleven enkel de westvoorgevel en de rechterhoektoren, opgetrokken in Maasstijl bewaard.


ID: 300382 | Archeologisch geheel

Kasteelsite van Wezemaal

Aarschotsesteenweg, Rigessel (Rotselaar)
De kasteelsite van Wezemaal omvat de ondergrondse funderingen van het 12de-eeuwse kasteel van de heren van Wezemaal.


ID: 41373 | Bouwkundig element

Kasteel de Ribaucourt

Kasteelhoekstraat 1-2, 3, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot, reeds vermeld in 1192, met grotendeels 17de-eeuwse gebouwen met aanpassingen in de 18de en 19de eeuw.


ID: 134127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ribaucourt

Kasteelhoekstraat 1-2, 3-5, 6, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot met gebouwen grotendeels daterend uit de 17de eeuw, teruggaand op site van feodale motte vermoedelijk aangelegd in de 12de eeuw, aangepast en classicistisch verbouwd door Pierre-Antoine de Bounder de Melsbroeck aan het eind van de 18de eeuw. Vanaf 1833 werd het kasteel met aanhorigheden eigendom van de graven de Ribeaucourt, die instonden voor de aanleg van het landschappelijk park van circa 40 hectare, naar verluidt ontworpen door Edouard Keilig (1827-1895) in de jaren 1880 en aanpassingen doorvoerden aan het kasteel; de 17de-eeuwse structuur van het domein is doorheen het landschappelijk patroon nog duidelijk zichtbaar.


ID: 32840 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couter

Klijtbosstraat 20 (Wervik)
Hoeve met alleenstaand boerenhuis op terp en U-vormig opgestelde lage nutsgebouwen van donkere baksteen onder overstekende zadeldaken op houten modillons, rondom een begraasd erf (voormalig neerhof).


ID: 80854 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Burcht

Beekstraat 36 (Zwevegem)
Eén van de belangrijkste hoeves van de gemeente Zwevegem. Er zijn slechts weinig historische gegevens over deze hoeve bekend. Gelegen aan de voet van een noord-zuid gerichte heuvelrug. Een aftakking van de noordelijk lopende Keibeek loopt ten westen van de hoeve en voedde voorheen de omwalling.