14 resultaten


ID: 89093 | Bouwkundig element

Kasteel Bloemendale

Stationsstraat 70 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 101846 | Bouwkundig geheel

Domein Oude Gracht

Hoogboomsteenweg (Brasschaat), Hoogboomsteenweg , Oude Gracht (Kapellen)
Bebost domein, bij het afgebroken kasteel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met talrijke vijvers, dreven en weiland.


ID: 38248 | Bouwkundig element

Kasteel van Crombrugghe met dienstgebouwen en oranjerie

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 18232 | Bouwkundig element

Boothuis

Einde Were 23 (Gent)
Achterin gelegen voormalig boothuis van de Gentse roeivereniging "Sport Nautique", gebouwd naar ontwerp van de aannemers Muyncke frères en daterend van 1907.


ID: 58417 | Bouwkundig element

Villa The Haddock

Lommergang 2 (Knokke-Heist)
"Haddock", villa gebouwd in 1967-1968 als minimale vakantiewoning naar ontwerp van de Gentse interieurarchitect Jacques Kint (° 1923) in samenwerking met architect Leo De Vos (Brussel), opgetrokken door de bouwonderneming "Bouwbeton" (Meulebeke).


ID: 91554 | Bouwkundig element

Vlasschuur met boothuis

Izegemsestraat 104 (Lendelede)
Volgens kadaster in 1928 samen met de naastgelegen woning opgetrokken door A. Verfaillie. Door kadaster betiteld als "magazijn". Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Voormalig boothuis van drie traveeën en twee bouwlagen met gedichte muuropeningen.


ID: 33589 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschapsstijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.


ID: 1379 | Bouwkundig element

Parkdomein kasteel Beaulieu

Battelsesteenweg 384 (Mechelen)
Uitgestrekt parkdomein met vijver bij voormalig kasteel Beaulieu dat in mei 1992 uitbrandde. Bewaard botenhuis in imitatie-boomstronken.


ID: 87905 | Bouwkundig element

Kasteel Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Kasteel "Erkegem", eertijds zogenaamd kasteel "De Herten", gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1907 naar de ontwerpplannen van architect Stephan Mortier.