34 resultaten


ID: 306450 | Bouwkundig element

Herenhuis het Hemelrijk: kelder en middeleeuwse delen

Donkersteeg zonder nummer (Gent)
Restanten van het middeleeuwse pand 'Het Hemelrijk', 'Hemelrodesteen' (14de eeuw), Hotel Hemelrijk (19de eeuw) of 'Gruuthusesteen' (1406), dat in kern opklimt tot de 13de eeuw. De bewaarde kelder en opgaande historische muurdelen zijn geïntegreerd in het huidige hotel.


ID: 24607 | Bouwkundig element

Huis Deleu

Drabstraat 12 (Gent)
Het herenhuis Deleu is een ruim huis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de 16de eeuw. Het pand heeft een tweedelige overwelfde kelder op zuilen met knopkapitelen, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 24673 | Bouwkundig element

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw. Einde 19de eeuw werd het door het Rijk aangekocht, gerestaureerd tussen 1898 en 1908 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd.


ID: 24738 | Bouwkundig element

Seminariehuis

Gouvernementstraat 12-14 (Gent)
Het Seminariehuis is een herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien) en schilddak (pannen), met twee recente dakkapellen, volgens archiefstukken vermoedelijk te dateren 1767.


ID: 201463 | Bouwkundig element

Kelder van Het Rymhuis

Gouvernementstraat 20 (Gent)
De moderne bovenbouw werd opgetrokken op een 13de-eeuwse kelder. De kelder in Doornikse steen bevindt zich onder het linker deel van het pand en behoorde tot het woonhuis van Symoen Rym. De oude kelder die reeds getekend werd door Armand Heins bij het begin van de 20ste eeuw is nog steeds intact aanwezig.


ID: 24747 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouvernementstraat 34-38 (Gent)
Het burgerhuis was oorspronkelijk een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, gordelbogen, zuilen) en vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24760 | Bouwkundig element

Cooremetershuys

Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal (decoratieve kapitelen) en constructiemethode (Opus Incertum, zuilen, balkenlagen, rechthoekige ramen met bolkozijnen, haarden, plint met waterlijst) eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24755 | Bouwkundig element

Gildehuis  Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, segmentbogen) en vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24910 | Bouwkundig element

Huis Den Ram

Hoogpoort 10 (Gent)
Het burgerhuis Den Ram gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, zuilen, gewelven) vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw.


ID: 24914 | Bouwkundig element

Huis De Oude Sterre

Hoogpoort 17 (Gent)
Bekend als De Oude Sterre in 1369 en bijgevolg reeds één van de oudere panden in de straat.