Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 135394 | Landschappelijk geheel

Maldegemveld

Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.


ID: 200710 | Bouwkundig element

Luchthaven Deurne

Luchthavenlei (Antwerpen)
Luchthaven, aangelegd kort na de eerste Wereldoorlog, huidig luchthavengebouw in nieuwe zakelijkheid, van 1929-32 naar ontwerp van Stanislas Jasinsky.


ID: 206923 | Bouwkundig element

Militaire vliegschool en later kinderkolonie

Bilzerweg 86-88 (As)
De gebouwen werden opgericht bij de aanleg van het vliegveld rond de Eerste Wereldoorlog.


ID: 76833 | Bouwkundig element

Ballonloods van de luchtvaartkazerne Serge Eckstein

Poverstraat (Asse)
Voormalige ballonloods van de luchtvaartkazerne Serge Eckstein, opgericht circa 1922 voor de opslag en het herstel van ballons en zeppelins.


ID: 135363 | Landschappelijk geheel

Domein Blommerschot en Beulkbeemden

Vlimmeren (Beerse), Wechelderzande (Lille), Oostmalle (Malle), Vorselaar (Vorselaar), Pulderbos (Zandhoven), Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats Domein Blommerschot en Beulkbeemden is samengevat te omschrijven als een centraal gelegen bosgebied, het noordoost-zuidwest georiënteerde vliegveld en de landbouwenclave van Blommerschot, geflankeerd door een kleinschalig valleilandschap in het oosten (vallei van de Visbeek) en westen (vallei van de Molenbeek – Beulkloop).


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 75203 | Bouwkundig element

Vliegveld Grimbergen met vliegtuigloodsen en compenseerinrichting

Humbeeksesteenweg 313, 323 (Grimbergen)
Vliegveld aangelegd in 1939 en gelegen tussen de Humbeeksesteenweg ten oosten, de Oyenbrugstraat ten zuiden, de Diegemputstraat en de sociale woonwijk Zonneveld ten westen en de Lintkasteelstraat ten noorden.


ID: 30769 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Bellestraat 103 (Ieper)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, zie het links gelegen stalgedeelte met privaat en rechts woongedeelte met rechts opkamer van twee traveeën boven getoogde kelderopening en haaks uitgebouwde keuken tegen de achtergevel; dwarsschuur met aardappelkelder en wagenhuisgedeelte. Recente loods en aangebouwde rest van vliegtuigloods uit de Tweede Wereldoorlog, respectievelijk ten oosten en ten zuiden van het erf.


ID: 85206 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege (Maldegem)
Duitse vliegtuigbox gelijkaardig aan die bij Krommeweg nummer 27 en gelegen tegenover de nu gesloopte ronde controletoren van het vleigveld, Krommeweg nummer 36.


ID: 85208 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege 22 (Maldegem)
De voormalige Kommanderie van de Duitse vliegbasis; een ruim bakstenen gebouw met pannendaken, dikke muren, oorspronkelijk voorzien van kleine rechthoekige ramen met stalen luiken, als bescherming bij bombardementen.