Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6 resultaten


ID: 307907 | Bouwkundig element

Trap Viaduct-Dam

Trapstraat (Antwerpen)
Monumentale bordestrap in eclectische stijl die het niveauverschil overbrugt tussen de Trapstraat en Sint-Lazarusstraat en de hoger gelegen Viaduct-Dam. Stadsingenieur Gustave Royers tekende in april 1879 het ontwerp van deze constructie, die in 1882 werd uitgevoerd door de aannemer Jean Asselbergs.


ID: 306638 | Bouwkundig element

Sint-Pietersplein en omgeving

Graaf Arnulfstraat, Sint-Amandplein, Sint-Amandstraat, Sint-Pietersplein, Tweekerkenstraat (Gent)
Het Sint-Pietersplein vormt heden een enorm rechthoekig, geplaveid plein voor de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en voormalige Sint-Pietersabdij. Het nieuwe plein werd aangelegd volgens het urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux in 1848-1851 in neoclassicistische stijl en was voorzien als marsveld.


ID: 308368 | Bouwkundig element

Openbare trap en keermuur

Sint-Pietersplein (Gent)
De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan van 1848-1851 van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux. Het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein werd opgelost door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren.


ID: 32066 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Norbertijnenlaan 2 (Heers)
De Sint-Stephanuskerk, in zijn huidige toestand daterend uit 1727-1728, is opgetrokken in classicistische stijl en omgeven door een ommuurd kerkhof waarop nog 17de-eeuwse grafkruisen te vinden zijn en dat bereikbaar is via een trap.


ID: 40018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Sebastianus

Kerkstraat 1B (Linkebeek)
Classicistische kerk, opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw met integratie van zandstenen resten van een oudere kerk, toegangkelijk via toegangstrappen in omringend en ommuurd grasperk op de plaats van het oorspronkelijk kerkhof.


ID: 43084 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator met kerkhof

Hakendoverstraat (Tienen)
De Sint-Salvatorkerk heeft een romaanse kern uit de 12de eeuw en is sinds de middeleeuwen een belangrijke bedevaartkerk met twee jaarlijkse processies, omliggend kerkhof en de kerkhofmuur.