Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

21 resultaten


ID: 215691 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij 'Sachsen'

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Sachsen' uit de Eerste Wereldoorlog, met twaalfhoekig grondplan en een diameter van 12 meter. Elke zijde is 305 centimeter lang.


ID: 215692 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij Hessen

Lissewegestraat (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Hessen' uit de Eerste Wereldoorlog met achthoekige vorm. De diameter bedraagt 1680 centimeter.


ID: 120947 | Bouwkundig element

Kamp van Brasschaat

Bondgenotenlei 1-3, Diksmuidelei 1-10, 11-29, Halenlei, Kamp (Kwartier West), Luiklei 1-7, Ploegsebaan 271-277, Prinses Marie Joséelei 1-6, Ruiterijschool 3, Zegelei 1-4, 6-24 (Brasschaat)
Militair domein zich uitstrekkend over de gemeenten Brasschaat dit is in het gehucht Maria-ter-Heide ten noorden van de gemeente, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Brecht.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 79799 | Bouwkundig element

Spoorwegbatterij, observatiepost en bunkers

Patentestraat 38 (Brugge)
Spoorwegbatterij met 2 20,3 centimeter kanonnen. Observatiepost aangebouwd aan een huis, twee manschappenbunkers, type 622 en een commandobunker, type 119.


ID: 79745 | Bouwkundig element

Bunkersite Weerstandsnest Ludendorf

Westkapelse Steenweg (Brugge)
Onderdeel van het Bataljon II van het Regiment 732 van Infanterie Divisie 712. Het weerstandsnest ligt aan beide zijden van de brug over het kanaal en wordt gevormd door vier MG-opstellingen (Tobruks). De vierde MG-opstelling wordt gevormd door de Tobruk van de enige manschappenbunker.


ID: 214299 | Bouwkundig element

Duitse batterij

Kloosterstraat (De Haan)
Resten van een Duitse batterij voor kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in de weilanden ten zuiden van de straat.


ID: 214309 | Bouwkundig element

Dorpsweide met restant van Duitse batterij

Warvinge (De Haan)
In de dorpsweide ligt een restant van de Duitse batterij van Vlissegem uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 308487 | Bouwkundig element

Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III

Wenduinesteenweg (De Haan)
Duitse radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog met bewaarde militaire infrastructuur, waaronder bunkers, opgericht in het steunpunt Blücher III. Na de oorlog fungeerde de site als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht, wat leidde tot nieuwe infrastructuur en aanpassingen aan de bestaande.


ID: 200969 | Bouwkundig element

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.