Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 46619 | Bouwkundig element

Domein Maxburg

Maxburgdreef 31-41 (Hoogstraten)
Landhuis met aanhorigheden namelijk kapel met voormalige paardenstallen/koetshuis, conciërgewoningen en voormalige rentmeesterswoning met boerderij.


ID: 79414 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Groote met park

Eug. de Grootelaan 66 (Houthulst)
Kasteel van Houthulst, zogenaamd "Kasteel de Groote", met omringend park, gelegen in het "Bos van Houthulst", een restant van het historische "Vrijbos". Kasteel uit de wederopbouwperiode teruggaand op het kasteel gebouwd door Jan-Pieter Cassiers in 1848. Kasteel en park gericht op de Eugène de Grootelaan en de Melanedreef. Park met deels bewaarde padenstructuur, vista naar vijver, gazons, parkbos en ijskelder.


ID: 41085 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borght

Heide 39-41 (Hulshout)
Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.


ID: 87491 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wijnendale

Diksmuidebaan 49, Fonteinstraat (Ichtegem), Fonteinpad, Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Domein met omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten. Buiten de omheiningsmuur liggen nog de ijskelder en het kapelletje van Wijnendale ten zuiden. Binnen de omheiningsmuur bevinden zich nog een moestuin, zaaibedden, kweekterreinen en de zuidgerichte halfronde druivenserre. De binnenkoer is deels gekasseid, deels grasplein met hagen, aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys. Bos met heel wat restanten van de zeer oude beheersvormen en een zeer grote floristische waarde met 'oudbosplanten'.


ID: 211122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Moerbeek met conciërgewoning en paardenstallen

Oostendesteenweg 222-224 (Ichtegem)
Bijna volledig ommuurd domein, met conciërgewoning en paardenstallen, gelegen op de hoek van de Moerbeekstraat. Het (later afgebroken) kasteel wordt reeds vermeld in het primitief kadaster (1835). Het huidige uitzicht van het domein is evenwel fasegewijs tot stand gekomen. Park in landschappelijke stijl en een kapelletje omringd door lindebomen in zuidwesten van het domein.


ID: 30855 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Elzenwalle

Kemmelseweg 72 (Ieper)
Vooroorlogs kasteel, gelegen middenin een omwald park, in oorsprong uit de 18de eeuw, echter voornamelijk met 19de-eeuws uitzicht; rechthoekig gebouw onder mansardedak met twee vierkante hoektorens en een ingebouwde achthoekige middentoren, allen onder spitse bedaking. Park met bewaarde restanten van de walgracht, interbellumaanleg en ijskelder.


ID: 201157 | Bouwkundig element

Bedford House Cemetery

Rijselseweg (Ieper)
Bedford House Cemetery is een grote Britse militaire begraafplaats op een voormalige kasteelsite, waarbij getracht werd zoveel mogelijk elementen van de site te behouden waaronder de wallen en ruïnes van de ijskelder en van het kasteel, aangevuld met paviljoenen uit witte natuursteen in de vorm van een ciborium, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel is getooid met opgaande bomen en struikenrijen.


ID: 30590 | Bouwkundig element

IJskelder

Weverijstraat (Ieper)
Aan de noordelijke straatzijde, met struikgewas beplante en deels ingebouwde ijskelder aan de hier niet meer overwelfde Ieperlee.


ID: 51389 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuis

Patrick Sercudreef 43-45 (Izegem)
Het huidige kasteel is gelegen te midden van een park in landschappelijke stijl en is te bereiken via een dreef in het westen en één in het zuiden. De nog deels behouden omwalling ten westen, wordt gevoed door de Kasteelbeek.


ID: 88852 | Bouwkundig element

Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).