Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 78863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met park

Weststraat 14 (Damme)
Het "Kasteel Altena" is een kasteeldomein dat teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhof-site met dubbele omwalling. Het huidige kasteel is een interbellum landhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge), gelegen in een 19de-eeuwse parkomgeving. Het zuidelijke deel van de oude walgracht wordt verbreed tot een vijver. In de tuin is een ijskelder aanwezig; rode bakstenen hekpijlers markeren de toegang tot de dreef. Onderkelderd landhuis in neorococostijl van twee bouwlagen onder leien mansardedak. Langs de dreef wordt in 1928 een kapelletje opgericht.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 165A, 167A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38474 | Bouwkundig element

Hoeve

Berkenlaan 24 (De Pinte)
Achterin gelegen voormalige hoeve met woonhuis van elf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, minstens opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Ten noorden, stallen van vijf traveeën met gewitte gevels onder zadeldak, voorzien van jaarsteen 1888. Achterin tuin, bakhuis en ijskelder onder beboomde heuvel. De toegangsdreef vanaf de Berkenlaan wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken, zwart geschilderd met vergulde punten.


ID: 38486 | Bouwkundig element

Villa Chalet d'Hemelrijk

Hemelrijkstraat 14 (De Pinte)
Oude villa in ruime omringende tuin met ijzeren straathekken tussen gietijzeren zuilen met siervaasbekroning, gebouwd als zomerverblijf in 1866. Bakstenen constructie op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder verspringende lage en overstekende zadeldaken op uitgesneden houten consoles. Achterin tuin met vijver, achthoekig tuinpaviljoen boven ijskelder. Ten noorden aan de straat, bakstenen dienstgebouwen en stallen, in kern van 1866.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 35466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein te Velde

Gerolfsweg 4 (Deinze)
Kasteel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746. Park in landschappelijke met vijver en deels bewaarde omwalling. Verder nog: ijskelder, bakstenen paviljoentje in Moorse stijl, open prieeltje of gloriëtte aan de vijver, boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint en twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen, vermoedelijk uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 38075 | Bouwkundig element

Site Kasteel van Astene

Parijsestraat 34, 34A (Deinze)
Voormalig domein van het Kasteel van Astene, met nieuwe paviljoenen ingeplant in het oude nog omgrachte domein van het kasteel. In oorsprong mogelijk een site met walgracht met afzonderlijk omwalde motte met opperhof en neerhof en tuinen binnen een tweede rechthoekige omwalling. Behouden park met vijver. en 19de-eeuwse ijskelder onder een beboomde heuvel bij de vijver.


ID: 35385 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Van Hoobroeck-Van Ten Hulle met park

Poeldendries 9 (Deinze)
Het 19de-eeuwse kasteel werd na de vernieling van de Eerste Wereldoorlog in aangepaste stijl, naar het vroegere model, heropgebouwd. Heden bakstenen kasteel van drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een mooi park met verschillende vijvers in landschappelijke stijl. IJskelder in de vorm van een trechtervormige kuip van drie meter op twee meter zestig met twee hellingen, daterend van circa 1880.