216 resultaten


ID: 328 | Bouwkundig element

Hoeve De Vis

Churchillsteenweg zonder nummer (Aalst)
Opmerkelijke semi-gesloten, op veeteelt afgestemde hoeve uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere bijbouwen. Eenvoudig woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak ingeplant in de westhoek.


ID: 135183 | Landschappelijk geheel

Hoogveld, Blekkerbos en omgeving

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Deze ankerplaats omvat de jonge veldontginningen van het Hoogveld, deel van het vroegere Bulskampveld, met het Blekkerbos en omgeving gelegen op de cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle.


ID: 135394 | Landschappelijk geheel

Maldegemveld

Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 216725 | Bouwkundig element

Ventilatiegebouw Waaslandtunnel

Brouwersvliet zonder nummer (Antwerpen)
Aan beide zijden heeft de tunnel een ventilatiegebouw in een modernistische bouwstijl, ontworpen in 1933 door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke.


ID: 5066 | Bouwkundig element

Garage de la rue de Jésus

Jezusstraat 22, 22A (Antwerpen)
Automobielgarage in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1910. Het complex werd verhoogd met een extra verdieping, naar een ontwerp door de bouwmeester-aannemer Henri Devos uit 1929.


ID: 207913 | Bouwkundig element

Hoeve 't Ganzenerf

Leenbosstraat 7 (Ardooie)
Opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd tijdens het interbellum. Losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via ijzeren buishek tussen gecementeerde bakstenen pijlers, de rechterpijler met witgeschilderde rondbogige kapelnis met kruisje en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 207968 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Debruyne

Pittemsestraat 20-24 (Ardooie)
Vlasfabriekssite Debruyne, bestaande uit de woningen van vader en zonen Debruyne uit 1936 en 1946, met achterliggende vlasschuren en -loodsen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.


ID: 207993 | Bouwkundig element

Hoeve

Roterijstraat 4 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1944.


ID: 208126 | Bouwkundig element

Hoeve en cichorei-ast

Veldkaaistraat 14 (Ardooie)
Hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit het interbellum.