Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

443 resultaten


ID: 43019 | Bouwkundig element

Sluis

Sint-Helenavest (Tienen)
Bak- en zandstenen sluis op de Gete, boogvormige zandstenen onderbouw en recentere bovenbouw.


ID: 200162 | Bouwkundig element

Molencomplex Van Broekheim

Utsenakenweg 26 (Tienen)
Molencomplex bestaande uit een korenmolen, linkeroever molenloop, met kern uit de 13de eeuw en een oliemolen, rechteroever molenloop, opgericht in 1783, verbouwd tijdens het interbellum.


ID: 11908 | Bouwkundig element

Blekerij Hendrickx

Broekzijde 34 (Turnhout)
Enig overgebleven exemplaar van een reeks garen- en linnenblekerijen, ingeplant langsheen de Aa.


ID: 16945 | Bouwkundig element

Sint-Karelsmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.


ID: 16946 | Bouwkundig element

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.


ID: 17001 | Bouwkundig element

Molenromp van de Seinemolen

Middenweg (Veurne)
De Seinemolen, gelegen aan de Ringsloot, was een achtzijdige bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog een deel van de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen en de Sint-Gustaafsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. 


ID: 305769 | Landschappelijk geheel

Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)
Het landschap omvat de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en het omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens. De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben een samenhang met de valleien. Het landschap bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvorminge landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. De valleien en hellingen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid aan historische permanente graslanden, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen. Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaar


ID: 135384 | Landschappelijk geheel

Gulpvallei met omgeving

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De Vallei van de Gulp ligt in het oosten van Voeren. De waterloop de Gulp meandert tussen graslanden. De vallei ligt aan de voet van hellingbossen op Nuropperberg en Teuvenerberg. Op het plateau is er open akkerland en grasland. De kleinschalige dorpskern van Teuven en het kasteel van Obsinnich bevinden zich op de linker oever, de abdij en watermolen van Sinnich liggen op de rechter oever. Het spoorwegviaduct uit WOI bevindt zich op de lijn Tongeren-Aken.


ID: 304380 | Landschappelijk element

Holle weg naar voorde op de Gulp

Teuven (Voeren)
In het centrum van Nurop leidt een asfaltweg naar beneden naar de vallei van de Gulp. De weg steekt de beek over en slingert als onverharde weg omhoog naar de beboste Nuropperberg. Deze bosweg komt uit bij de Gieveldstraat vlakbij de gelijknamige Hoeve Gieveld. Deze weg vormt de historische verbinding tussen het gehucht Nurop en de ontginningshoeve Gieveld en passeerde via een voorde of doorwaadbare plaats de beek de Gulp.


ID: 37855 | Bouwkundig element

Hoeve Op de Eiken

Eiken 1-3 (Voeren)
Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een lange oprit en een inrijpoort in de zuidvleugel.