Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

443 resultaten


ID: 134018 | Landschappelijk element

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.


ID: 301605 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Waterburcht ontstaan en gegroeid rond een heerlijke versterking met donjon of woontoren, gelegen aan de rand van een beboomd park (circa 60 hectare) met vijvers, gazons, dreven, wandelpaden, een geometrische tuin en een minder formeel landschappelijk park, van elkaar gescheiden door de Grote Nete.


ID: 41235 | Bouwkundig element

Sluis- of stuwsysteem Trammetje

Rietstraat (Westerlo)
Mobiele dam van circa 1874 naar ontwerp van P. Langerock.


ID: 85167 | Bouwkundig element

Watermolen Van Hauwermeirsmolen

Watermolenstraat 64 (Wetteren)
Watermolen met molengebouw uit 1798, sluis en voormalige oliemolen en waterraderen, de kollergang en fabrieksschoorsteen van voormalige industriële olieslagerij, opgericht in 1909.


ID: 89616 | Bouwkundig element

Sluis op de oude Leiearm

Hooiemeersstraat (Wielsbeke)
Sluis op de oude Leiearm, op de grens tussen Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) en Sint-Eloois-Vijve (Waregem). In 1940 wordt de oude sluis en stuw uit 1863 zwaar beschadigd. Pas in 1953 wordt een nieuwe sluis en stuw in gebruik genomen. Sluis met betonnen wanden en twee doorstromingsgaten. Machinekamer in bruine baksteen met beglaasde lichtstrook met roedeverdeling, omlopend looppad met balustrade en afgeronde hoeken.


ID: 89617 | Bouwkundig element

Sluis op de Leie

Hooiemeersstraat (Wielsbeke)
Bij het kanaliseren van de Leie wordt een nieuwe sluis gebouwd in de periode 1968-1971, in gebruik vanaf 1973. Constructie in staal en gewapend beton. Beglaasde machinekamer.


ID: 89598 | Bouwkundig element

Drietrapssluis

Wielsbeeksestraat (Wielsbeke)
Drietrapssluis tussen de Leie en het kanaal Roeselare-Leie.


ID: 127462 | Bouwkundig element

Sas Klein-Willebroek

Hoofd, Oostvaartdijk, Poort, Sasplein, Volksstraat (Willebroek)
De omgeving rond het monumentale sashuis in Klein-Willebroek, vormt een interessante industrieel-archeologische site.


ID: 135030 | Landschappelijk geheel

Zoerselbos en Hooidonkse Beemden

Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat de ankerplaats tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.


ID: 40894 | Bouwkundig element

Luchthaven Brussel Nationaal

Luchthaven Brussel Nationaal 1 (Zaventem)
De nationale luchthaven is ingeplant op een omvangrijk terrein dat zich uitstrekt over het noordelijke deel van Zaventem, een deel van Diegem en Steenokkerzeel.