Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

200 resultaten


ID: 56839 | Bouwkundig element

Onderstation van het Bestuur voor Elektriciteit en   Elektromechanica

Cockerillstraat 8 (Oostende)
Onderstation van het Bestuur voor Elektriciteit en Elektromechanica (B.E.E.), gebouwd in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken in 1950, naar ontwerp van architect Hendrik De Nijs (Brugge). Gebouwd ter vervanging van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste vestiging. Complex bestaande uit werkhuizen en conciërgerie, ondergebracht in lage gebouwen onder platte daken; zaagdak boven het werkhuis met smidse.


ID: 56835 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker

Dokter Eduard Moreauxlaan (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). De verdeling van de elektriciteit voor de stad gebeurde vanuit deze bunker, net als vanuit deze aan de Godetiastraat. Nog steeds in gebruik als hoogspanningscabine.


ID: 77737 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog

Godetiastraat (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maria-Hendrikapark

Maria-Hendrikapark (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.


ID: 56629 | Bouwkundig element

Gebouwen voor chemische nijverheid

Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.


ID: 56701 | Bouwkundig element

Stadsschool Dokter Eduard Moreaux en Electrisch vervormstation

Thomas Van Loostraat 56, Voorhavenlaan 113-115 (Oostende)
Eclectisch schoolcomplex tussen Schietbaan-, Thomas Van Loo-, en De Rudderstraat met samenstel conciërgewoning/ transformatiecabine aan de Voorhavenlaan; opgetrokken in 1930-1931 door aannemer Isidoor Lingier (Bredene) ter vervanging van de laat 19de-eeuwse stadsschool op de toen opgedoekte oude Vuurtorenwijk.


ID: 56849 | Bouwkundig element

Batterijen Halvemaan en Hundius

Vuurtorenweg (Oostende)
Twee voormalige militaire domeinen ten oosten van de havengeul: duingebieden met bunkers, bakstenen bouwwerken en loopgraven, onderdeel van de Atlantikwall, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 88164 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine in art-decostijl

Groenstraat (Oostkamp)
Elektriciteitscabine in lichte art-decostijl, vermoedelijk daterend uit de jaren 1930. Rechthoekige baksteenbouw afgedekt door een plat dak.


ID: 88125 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Proosdijstraat (Oostkamp)
Elektriciteitscabine volgens het kadaster daterend van 1930. Oranje baksteenbouw onder plat dak, waarvan het voorgeveltje is afgewerkt met telkens één kanteel en een centraal traptopje van twee treden, voorzien van dekstenen in natuursteen.


ID: 87736 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Nieuwstraat (Oostrozebeke)
Elektriciteitscabine wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige constructie in bruine baksteen onder lessenaarsdak. Op de voorgevel een rondboogfries afgelijnd door witte bakstenen.