Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

386 resultaten


ID: 89737 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw Radio Televisie Telefoon

Langestraat 23B (Zele)
Kantoorgebouw Radio Televisie Telefoon uit de jaren 1950, met gevelsteen met typisch RTT-logo in de linker gevelhoek. Kantoorgebouw met T-vormige plattegrond, uitgewerkt als dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een steil pannen schilddak met twee lage aanbouwen onder een zadeldak.


ID: 61127 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en resten van brouwerij Leyn

Franz Wittoucklaan 2, 2A (Zelzate)
Brouwerswoning van 1880, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aansluitende bureelgebouw van 1907-08 en restanten van de voormalige brouwerij onder vier aanleunende zadeldaken.


ID: 9742 | Bouwkundig element

Klompenmakerij

Smissenhoek 124-126 (Zottegem)
Voormalige machinale klompenmakerij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Burelen aan voorzijde: bakstenen constructie van één à twee bouwlagen. De werkplaatsen bevinden zich achteraan, aansluitend bij de burelen: bakstenen gebouwen onder raekemdaken. Ronde, met ijzeren banden versterkte fabrieksschoorsteen.


ID: 80857 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.


ID: 81065 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen

Gauwelstraat 112-114, 110A (Zwevegem)
Burgerhuis met achtergelegen bedrijfsgebouwen uit het interbellum en aan de straat gelegen schuur uit het begin van de 20ste eeuw. De woning in gele baksteen, horizontaal geleed door de witbeschilderde casementen en muurbanden en met invloeden van de art deco.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.