388 resultaten


ID: 89581 | Bouwkundig element

Fabrieksgebouwen van veevoederbedrijf Vanden Avenne

Oostrozebeeksestraat 160 (Wielsbeke)
Oostrozebeeksestraat nr. 160. Fabrieksgebouwen van veevoederbedrijf Vanden Avenne, met huidig gebouwenbestand voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Tegenwoordig een van de grootste veevoederfabrieken van België, is gegroeid uit een kleine handelszaak, in 1889 gesticht door Zeno Vanden Avenne op de wijk "<italic>De Zwaantjes</italic>" aan het kanaal. In het begin van de jaren


ID: 1753 | Bouwkundig element

Complex in neoclassicistische stijl

Groene Laan 30B (Willebroek)
Complex in neoclassicistische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw, aangepast naar ontwerp van L. Plaquet van 1920.


ID: 89737 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw Radio Televisie Telefoon

Langestraat 23B (Zele)
Kantoorgebouw Radio Televisie Telefoon uit de jaren 1950, met gevelsteen met typisch RTT-logo in de linker gevelhoek. Kantoorgebouw met T-vormige plattegrond, uitgewerkt als dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een steil pannen schilddak met twee lage aanbouwen onder een zadeldak.


ID: 61127 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en resten van brouwerij Leyn

Franz Wittoucklaan 2, 2A (Zelzate)
Brouwerswoning van 1880, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aansluitende bureelgebouw van 1907-08 en restanten van de voormalige brouwerij onder vier aanleunende zadeldaken.


ID: 9742 | Bouwkundig element

Klompenmakerij

Smissenhoek 124-126 (Zottegem)
Voormalige machinale klompenmakerij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Burelen aan voorzijde: bakstenen constructie van één à twee bouwlagen. De werkplaatsen bevinden zich achteraan, aansluitend bij de burelen: bakstenen gebouwen onder raekemdaken. Ronde, met ijzeren banden versterkte fabrieksschoorsteen.


ID: 80857 | Bouwkundig element

Industriële site van N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
Bekaertstraat nr. 2. Industriële site van <italic>N.V. Bekaert</italic>.In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij z.g. "<italic>Tréfilerie Leon Bekaert</italic>" die zich aanvankelijk organiseerde door thuisarbeid. Een verbetering van het procédé om prikkeldraad te vervaardigen lag aan de basis van het Bekaert-imperium dat in de 20ste eeuw uitgroeit tot een bedrijf met vestiging


ID: 81065 | Bouwkundig element

Burgerwoning met aangrenzende bedrijfsgebouwen

Gauwelstraat 112-114, 110A (Zwevegem)
Gauwelstraat nr. 112. Burgerwoning met aangrenzende bedrijfsgebouwen (garage en burelen) uit het interbellum en aan de straat gelegen schuur uit het begin van de 20ste eeuw; woning aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje.Geheel van gele baksteen, horizontaal geleed door de witbeschilderde casementen en muurbanden en getypeerd door de invloeden van de art deco cf. de in- en uitspr


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-15 (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale gaf een enorme impuls aan de lokale economie.