Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 130177 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Moldergem 100 (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel te Moldergem die gebouwd werd in 1947-48. Het achterliggend perceel is verkocht als bouwgrond. De lindebomen worden periodiek gekandelaard.


ID: 130238 | Landschappelijk element

Vijf gekandelaarde linden bij Sint-Annakapel

Sint-Annastraat, Zottegemsesteenweg (Zwalm)
Bij de kapel zijn volgens aloude gewoonte vijf lindebomen aangeplant. Hiervan resteren vier opgaande bomen, de vijfde is nog aanwezig als opslag. Deze laatste wordt beheerd als hakhout en bevindt zich aan de oostzijde van de kapel. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering had de zwaarste stam een omtrek van meer dan 2 meter.


ID: 45303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en linden

Vijflindenlaan (Zwalm)
Rechthoekig bakstenen 18de-eeuws gebouwtje onder zadeldak met smeedijzeren kruisje, trap en kasseipad naar kapel, geflankeerd door vijf linden.


ID: 130278 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf linden bij Vijflindenkapel

Vijflindenlaan (Zwalm)
Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen waarvan nu enkel de stronkenopslag aanwezig is. De kruinen en de stammen waren, vermoedelijk door het intensief gebruik van herbiciden op de aanpalende akkers, op sterven na dood. De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag die stamt uit de stronken opgaande bomen te selecteren. De kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en zijn van einde en verre een beeldbepalende bomengroep.


ID: 130160 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Margarethakapel

Wijlegem 2 (Zwalm)
Achter de kapel staat een nog jonge opgaande linde. Het planten van linden in een kerk- of kapelhof is een oud gebruik dat zijn oorsprong kent in de tijd van de natuurverering die voorafgaat aan het Christianiseren van onze gewesten.


ID: 45286 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel, omringd door linden

Zottegemsesteenweg (Zwalm)
Vierkant gebouwtje met driezijdige apsis, opgetrokken uit bak- en zandsteen, gebouwd in 1653 en omringd door vijf lindebomen.


ID: 133080 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij de Milanenkapel

Bellegemstraat (Zwevegem)
Bij de Milanenkapel staat een beeldbepalende gekandelaarde kapellinde waarvan in de kroon vier zware en negen kleine gesteltakken vertakken.


ID: 81267 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel der Drie Linden met linde

Drielindenstraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, horend bij het Drielindenhof. De kapel wordt al vermeld in het landboek van Sint-Denijs (Doornikse), (1779). Nu 19de-eeuws bedehuisje met neoclassicistische inslag, beschaduwd door linde. Witgekalkte baksteenbouw met zadeldak met Vlaamse pannen en gepikte plint. Rechthoekige deuropeningen geflankeerd door twee pilasters. Zijgevels met blinde halfronde vensters. Bepleisterd interieur met sporen van lichtblauwe beschildering. Tongewelf. Altaar afgesloten door houten hekwerk. Verscheidene heiligenbeelden.


ID: 81352 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste met linde

Driesstraat, Vinkestraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste, al aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse in 1779. Huidig bedehuisje van 1991, opgetrokken in baksteen en beschaduwd door linde. Puntgevel met rondbogige muuropening met ijzeren deur, bepleisterd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.


ID: 80943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve met kapel en kapelbomen

Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.