Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1465 resultaten


ID: 361 | Bouwkundig element

Materniteit, school, klooster en kapel

Pachthofstraat 1 (Aalst)
Groot ensemble van gebouwen uit de 19de en de tweede helft van de 20ste eeuw, een materniteit, een meisjesschool met internaat en externaat, een normaalschool, een klooster en een kapel omvattend. De gebouwen vormen als volume een blikvanger.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 364 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Steenweg naar Oudegem (Aalst)
Neogotische bakstenen kapel uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw met rechthoekig voorportaal, rechthoekig schip en driezijdig afgesloten koor onder zadeldaken.


ID: 197 | Bouwkundig element

Werfkapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Druiven

Werf (Aalst)
Volgens de oudste traditie voor de eerste maal opgericht in 681 aan de Denderoever door de Heilige Amandus, naar aanleiding van het vinden van een miraculeus beeld. Een laatste keer heropgebouwd in 1955-56 als eenvoudige moderne kapel naar ontwerp van Stani De Neef en Alfons Singelijn.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.


ID: 34798 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Bellemdorpweg 58, 56A-B (Aalter)
Vroegere meisjesschool, opgericht in 1879 op kosten van mevrouw de Kerckhove de Naeyer. Twee haakse vleugels verbonden door een brede gevel. Rechts vleugel met neogotische kapel onder zadeldak met dakruitertje.


ID: 34586 | Bouwkundig element

Sint-Agnesschool

Brouwerijstraat 28, 26A (Aalter)
Kloostergebouwtje met rechts aanleunende kapel en verderop recente schoolgebouwen, deels verborgen achter de afsluitingsmuur, gedateerd 1852-1952.


ID: 34802 | Bouwkundig element

Kapel van het Pauwelsbos

Eksterstraat (Aalter)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gebouwd in 1887; volgens herdenkingstekst binnenin, na restauratie in 1977 terug opengesteld als bedevaartoord.