Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 300680 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius Abt

Grote Baan (Aalst)
De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 466 | Bouwkundig element

Hoeve Muylaert

Heidebosstraat 34 (Aalst)
Grote gesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw en gelegen aan een dreef met knotwilgen en met haag en hopvelden op de achtergrond. Inrijpoort geflankeerd door bakstenen pijlers met neoclassicistische inslagen en ernaast kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 408 | Bouwkundig element

Kapel te Wachene

Hoogstraat (Aalst)
Rechthoekig bakstenen gebouw met zandstenen hoekblokken onder zadeldak met sierlijk opgeknapt klokgeveltje, heropgebouwd in 1779.


ID: 325 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Jan Frans Vonckstraat (Aalst)
Rechthoekig kapelletje met klein portiek, onder zadeldakje met deels beraapte, deels witgeschilderde gecementeerde gevels.


ID: 479 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Land van Aalststraat 6 (Aalst)
Grote hoeve met vrij gesloten karakter, uit de 19de tot 20ste eeuw, belangrijk als volume in het straatbeeld. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken en rechthoekige inrijpoort opgenomen in de dienstgebouwen.


ID: 174 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein 25 (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.


ID: 221 | Bouwkundig element

Hoekhuis met Mariabeeld

Pontstraat 21 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën, onder mansardedak, met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Sierlijk 18de-eeuws Mariabeeldje met kind tegen de afgeschuinde hoek van de bovenverdieping.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 200899 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Pontweg (Aalst)
De kleine bakstenen, op geteerde plint en wit bepleisterde wegkapel, werd op het einde van de 19de eeuw opgetrokken.