5650 resultaten


ID: 34617 | Bouwkundig element

Hoeve

Houtem 18 (Aalter)
Nog grotendeels omgrachte hoeve, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen ten noorden van het "Goed te Weibroek" en ten oosten van de "Jacquemijnsstede", beide eveneens omgracht. Boomgaard afgesloten door middel van ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste beschilderde bakstenen pijlers, rechts met getralied niskapelletje.


ID: 34995 | Bouwkundig element

Boerenwoning met kapel

Kanegemsestraat 5 (Aalter)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met vroegere voorgevel naar het zuiden.


ID: 34997 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kasteelstraat zonder nummer (Aalter)
Eertijds ingeplant in de hoek van de Kasteelstraat - Middendreef en de dreef leidend langsheen het kasteelpark naar het dorpsplein. Achter de kapel is een eik geplant. Thans aan het begin van een nieuw verkavelde straat zogenaamd Middendreef. De oude kapel uit de 17de eeuw werd tijdens de Franse revolutie vernield. In 1874 liet de toen nieuwe kasteelheer V. Pycke de Peteghem in de buurt van de verdwenen kapel de huidige bouwen.


ID: 34621 | Bouwkundig element

Heilige Jozefkapel

Kattewegel zonder nummer (Aalter)
Opgericht door Ch. De Muynck - Compernolle in 1899. Bakstenen kapelletje onder zadeldak (pannen) met dakruiter. Voorpuntgevel met spitsboogdeur en in gedicht boogveld met inscriptie "Heilige Joseph bid voor ons".


ID: 34630 | Bouwkundig element

Hoeve losstaande bestanddelen en kapel

Kestelstraat 127 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen en bakstenen wegkapel met klein voortuintje op westhoek van erf.


ID: 34921 | Bouwkundig element

't Goed te Varezele

Kleitestraat 18, 19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallingen.


ID: 34632 | Bouwkundig element

Klippelhof

Kliplo 4 (Aalter)
Kliplo was eertijds een leen van Woeste. Als deel van het Bulskampveld slechts ontgonnen in 1770-80. Hoeve minstens opklimmend tot 1784. Circa 1865 werd het goed eigendom van P.-L. Claeys en gesplitst in verschillende delen.


ID: 34999 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Knokstraat 2 (Aalter)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); uit de 19de eeuw. Beraapte gevel op gecementeerde plint.


ID: 35005 | Bouwkundig element

Huis In de Tramstatie en kapel

Knokstraat 38 (Aalter)
Voormalig huis zogenaamd "In de Tramstatie" "De Brauwer bakker huurhouder" (zie verweerde gevelopschriften). Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen); uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 33366 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis en kapel

Looierijstraat 44, 46 (Aalter)
Winkel-woonhuis en kapel ingeplant op de hoek van de huidige Hoekestraat, in top links gevelsteentje met jaartal 1877. Bakstenen huizen van vier + drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).