Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 83871 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool met kloosterhuis wijk Heikant

Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.


ID: 83902 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Dendermondebaan (Zele)
In oorsprong horend bij de villa van de familie Rosseels, beschaduwd dooreen paardenkastanje en ingewijd in 1925. Open wegkapel onder tentdak met rode pannen op vierkant grondplan, opgetrokken uit gewit baksteenmetselwerk op een gepikte plint.


ID: 84166 | Bouwkundig element

Hoeve

Dijkstraat 58 (Zele)
Hoeve met losse bestanddelen en L-vormige aanleg. Aanvankelijk koetsierswoning maar na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot hoeve. Achterin gelegen voormalig koetsiershuis en later boerenhuisje, met T-vormige plattegrond en drie traveeën onder snijdende pannen zadeldaken, met beluikte rechthoekige vensters, opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83953 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en café Den Draver

Dr. Victor Van Cauterenstraat 57-59 (Zele)
Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 83983 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Durmen (Zele)
De huidige kapel werd gebouwd in 1830 naar verluidt tijdens een cholera-epidemie en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. Rechthoekig kapelletje met vlakke koorsluiting onder een zadeldak. Op de nok van het dak staat een kleine dakruiter met een smeedijzeren kruis en haan.


ID: 89694 | Bouwkundig element

Kapel Heilig Hart van Jezus

Durmen (Zele)
Kapel gebouwd in oktober 1938 ter vervanging van een kapelletje van 1928, gelegen aan de overkant van de straat en gesloopt bij de rechttrekking van de baan. Bakstenen kapelletje onder zadeldak met leien op gecementeerde plint.


ID: 83988 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Eekstraat (Zele)
Kapel met linden aan de straat. De originele Sint-Rochuskapel dateerde van 1832. Omwille van moderne nutsvoorzieningen moest de oude kapel plaatsruimen en werd de kapel in 1977 hier heropgebouwd. Bakstenen kapel onder zadeldak met kleine dakruiter.


ID: 84002 | Bouwkundig element

Sint-Godelievekapel

Gentsesteenweg (Zele)
De aan de straat gelegen kapel werd in 1914 opgericht ter ere van de Heilige Godelieve als dankbetuiging voor de genezing van een oogziekte. Rechthoekige bakstenen kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak met golfplaten. Voorgevel met parement van wit geglazuurde baksteen met lichtblauwe accenten voor lijsten, kruisjes en boogomlijstingen.


ID: 84007 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen

Hansevelde (Zele)
De kapel werd gebouwd in 1750. Na de verwoestingen tijdens de Franse bezetting werd de kapel in 1866 door de bewoners terug opgebouwd. Hierbij werd gebruik gemaakt van de vroegere funderingen. Neogotische bakstenen kapel met halfronde koorsluiting afgedekt door zadeldak met grijze pannen, voorzien van een dakruiter met naaldspits.


ID: 84012 | Bouwkundig element

Heilige Antonius van Paduakapel

Heikant (Zele)
Schuin ingeplante nieuwe wijkkapel in 1898 ingewijd en in 1902 vergroot met een dwarsbeuk. Bakstenen kapel in neogotische stijl onder zadeldak. Op de kruising van de kruisbeuk bevindt zich een dakruiter.