Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 215903 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met pijlerkapel

Potaardestraat 1 (Zottegem)
Gerenoveerd gesloten hoevecomplex rondom een gekasseide binnenplaats, voorheen zogenaamd Sportershof. De oude hoeve werd volgens het kadasterarchief volledig vernieuwd in 1885, en voorzien van een bakhuis en kapelletje aan de straatzijde, in opdracht van de eigenaar, burgemeester Henri Uyttersport-Verstraeten.


ID: 9736 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ragestraat 67 (Zottegem)
Gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw met bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een rechthoekig gebetonneerd erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Ertegenover, dwarsschuur met veldpoort. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën.


ID: 214723 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Rijkestraat (Zottegem)
Wegkapel bij straathoek Kleie met opvallende ligging in een straatbocht door de verheven inplanting ten opzichte van het straatniveau. De rechthoekige wegkapel dateert volgens een infobordje van 1958 en werd opgericht door de kerkfabriek van Strijpen.


ID: 9811 | Bouwkundig element

Kapel ten Bosse

Ten Bosse (Zottegem)
Wit- en roodbeschilderde bakstenen kapel gelegen op de hoek met de Sint-Goriksstraat.


ID: 214724 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Vierschaar (Zottegem)
Wegkapel, naar verluidt opgericht circa 1930, datering die stilistisch in overeenstemming is met de kapel. Rechthoekige baksteenbouw met driezijdige sluiting afgedekt met leien zadeldak. De voortuitgevel is beklemtoond door het parement van oranjekleurige en gele machinesteen.


ID: 9729 | Bouwkundig element

Kapel

Wijnhuizestraat (Zottegem)
Kapel gelegen naast een knotwilg en een witgeschilderde, vernieuwde hoeve met slingerplanten begroeid. Rechthoekig gebouw onder zadeldak uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 214726 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvenhof

Wolvenhoek 3 (Zottegem)
Hoevecomplex vandaag samengesteld uit een in L-vorm gebouwde boerenwoning met stal en tegen deze stal een haaks aansluitende dwarsschuur. In 1859 verdween drie vierde van de hoevegebouwen ten gevolge van een brand. Het hoevecomplex kreeg een semigesloten vierkante aanleg. In 1967 is de hoeve na sloop van twee vleugels gereduceerd tot de huidige aanleg. Erftoegang met ijzeren hekken tussen twee hoge gemetste hekpijlers. In de linker hekpijler uitgespaarde korfboogvormige beeldnis afgesloten door traliewerk.


ID: 134240 | Landschappelijk element

Tuin van de villa Marie-Bernard

Grote Steenweg 77 (Zoutleeuw)
Restant (34 are) van een rond 1910 aange­legde tuin achter een landhuis, oorspronke­lijk 61 are, gehalveerd naar aanleiding van de rechttrekking van een steenweg in 1950, toen het huis werd afgebroken en vervangen door de huidige villa.


ID: 200124 | Bouwkundig element

Bethaniakapel

Kruisveldstraat (Zoutleeuw)
Gaaf bewaard voorbeeld van een landelijke votiefkapel, in 1659 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl op vierkante plattegrond met tentdak.


ID: 130923 | Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Lindeweg (Zoutleeuw)
Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. De boom werd geveld door een storm in 2019.